• Védekezzünk a kullancscsípés ellen!

    Szerző: MTI

    A megelőzés és a kullancsokkal szembeni körültekintő magatartás fontosságára hívták fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség keddi tájékoztatóján, amelyen a témában érintett szakemberek a kullancsprevenciós lehetőségeket értékelték.

    A globális felmelegedés miatt, a talajmenti fagyok elmaradása okán nem gyérül a kullancspopuláció, így az élősködők általi veszély nemcsak kirándulások alkalmával, de a városi környezetben is fenyegeti az embereket és állatokat egyaránt - figyelmeztettek a szakemberek a budapesti tájékoztatón. Az eseményre meghívott előadók elsősorban a megelőzés fontosságát hangsúlyozták.

    A kullancsok által terjesztett két legveszélyesebb betegség a kullancsencephalitis, valamint a Lyme-kór. Előbbit védőoltással lehet megelőzni, utóbbit antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani.

    Hirdetés

    Védekezzünk a csípések és a terjesztett betegségek ellen!

    Zöldi Viktor biológus elmondta, a kullancscsípések kockázata a tavaszi és nyári szezonban a legnagyobb, hiszen a kullancsok számára a 20 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb. Leginkább a talaj közelében élnek, a kifejlett példányok is maximum 100 méteres magasságig másznak fel.

    Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetsége elnöke kiemelte: ne féljünk kimenni a természetbe, csak tegyük meg a szükséges lépéseket: védekezzünk a csípések és a terjesztett betegségek ellen. Már számos készítmény áll rendelkezésre, amelyekkel távol lehet tartani embertől és állattól egyaránt a vérszívókat.

    Mikor forduljunk orvoshoz?


    Egyetlen olyan tünet van, ami gyors ellátást indokol, ez pedig az arcon kezdődő Lyme-folt. A fül mögötti kullancscsípés okozza, így egy olyan kört kell elképzelni, melynek centruma a fül mögötti régió, de a körből csak a fül előtti, közel függőleges csík látható, ami napról napra vonul az orr irányában, ahol aztán rendszerint el is tűnik. Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?>>

    Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője ismertette: Magyarországon a Lyme-kór és a kullancsencephalitis a két leggyakoribb betegség, amelyet a kullancsok terjesztenek. Az országban 2006 és 2010 között 50-77 között váltakozott a kullancsencephalitis előfordulása, a Lyme-kór esetében ez a szám 947 és 2355 közé tehető.

    A kullancsok leginkább az erdős területeken élnek, az elmúlt években azonban már sok városi füves területen vagy a házak kertjeiben is gyakran előfordulnak. A szakember hangsúlyozta: nemcsak a kullancscsípés, hanem a forralatlan kecske- vagy tehéntej fogyasztása is okozhat fertőzést.

    A vírusos agyvelőgyulladás nem gyógyítható!

    Póta György gyermekorvos hangsúlyozta: a legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelőgyulladás, az encephalitis. Ez általában influenzaszerű tünetekkel kezdődik, majd kialakulhat agyhártya-, agyvelő- vagy gerincvelő-gyulladás, amely eszméletvesztéssel, légzészavarral, gyakran bénulással jelentkezik. Ez a betegség nem gyógyítható, azonban védőoltással megelőzhető.

    A Lyme-kór ezzel szemben bakteriális fertőzés, így antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Amennyiben a kullancscsípés helyén az eltávolítás utáni 10-12 nappal kokárdaszerű, középen elfehéredő folt jelenik meg, Lyme-kórra lehet gyanakodni. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés megkezdésével a betegség jól gyógyítható.

    A szabadban töltött idő alatt- és utáni teendők

    A gyermekorvos kiemelte: a legfontosabb intézkedés a kullancsvizit, a szabadban töltött idő után a testfelület, különösen a hajlatok alapos átvizsgálása.

    A kullancs nem csípéskor, hanem a bőrben időzve fertőz, ezért a szakember a kullancs mielőbbi eltávolításra buzdít. Az eltávolított állat fertőzöttsége gyógyszertárakban kapható teszt segítségével házilag is megállapítható.

    A szakemberek egyetértettek abban, hogy a legfontosabb a megelőzés: megfelelő, zárt ruházatban történő kirándulás, kullancsriasztó szerek használata, kullancsvizit, valamint a védőoltás a betegségek ellen. Az oltás az őszi-téli időszakban ajánlott, mert a vírusfertőzés elleni védettség az alapoltások beadása utáni 4-6 hétben alakul csak ki.

    Kapiller Zoltán hangsúlyozta: nagyon fontos nemcsak az emberek, hanem az állatok védelme is, hiszen a négylábú kedvencek is kivannak téve a kullancscsípéseknek és a betegségek veszélyének. Az állatok esetében sokszor akár halálosak is lehetnek a kullancs által terjesztett betegségek.

    (MTI) 

    Módosítva: 2012.04.04 15:07, Megjelenés: 2012.04.04 15:07
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élők támogatása

    Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

    Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

    A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

    Kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

    A kullancsok a legkülönbözőbb kórokozók hordozói, melyeket a kullancscsípés során át is adhatnak a gazdának. Ily módon súlyos betegségek alakulhatnak ki.

    Tularémia - Egy veszélyes betegség, amit a kullancs is terjeszt

    A tularémia egy ritka fertőző betegség, mely a bőrt, a szemet és a tüdőt támadja meg. A tularémia több úton is átterjedhet az emberre, beleértve a rovarcsípést és a fertőzött állatoknak való közvetlen kitételt.

    Hogyan kerüljük el a kullancscsípést gyerekek esetében?

    Néhány óvintézkedéssel a kullancscsípések, ezáltal a vérszívó parazita által terjesztett fertőzések kialakulásának esélyét csökkenteni lehet. Mit tehetünk gyermekeink védelmében?

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.

    A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

    Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.

    Kullancscsípés: Nem megijedni kell, hanem megelőzni!

    Itt a jó idő, végre kitárulkozik a természet, ám van ennek egy kevésbé kellemesebb oldala is: kezdetét veszi a kullancsokkal való hadakozás. A klímaváltozás sajnos a kullancsok terjedését és számuk növekedését is eredményezi.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.