Sok nő nem látja reálisan saját testsúlyát

Medipress
megjelent:

Amerikai kutatók több mint kétezer, 18 és 25 év közötti nőt vizsgáltak meg. Míg a normál súlyú vagy sovány nők 16 százaléka gondolta magát túlsúlyosnak, addig az elhízottak egynegyede azt gondolta, hogy súlya normális vagy inkább alacsony.

A tanulmányból az is kiderült, hogy azok a normál testsúlyúak, akik magukat kövérnek tartották nagyobb valószínűséggel próbáltak már ki egészségtelen diétákat – azaz kihagytak egyes étkezéseket, vízhajtó vagy fogyókúrás tablettákat szedtek -, mint azok, akik reálisan látták önmagukat. Azok a túlsúlyos nők pedig, akik normál súlyúnak vélték magukat, ritkábban vágtak bele egészséges fogyókúrába, mint amilyen a kalóriabevitel csökkentése vagy a testmozgás.

Testtömeg index kalkulátor
BMI (testtömeg-index) kalkulátorunk segítségével megtudhatja, hogy mennyi az Ön BMI értéke, és az melyik tartományba esik.
Testtömeg index kalkulátor>>

Javukra legyen mondva, hogy ők a diétázás egészségtelen változatait sem alkalmazták. Dr. Mahbubur Rahman, a Texasi Egyetem tanársegédje szerint a legtöbb ember nincs tisztában vele, milyen súlycsoportba tartozik, holott ennek kiderítésére van egy nagyon egyszerű módszer, a testtömeg-index (BMI) kiszámítása. Egyszerűen el kell osztanunk a kilogrammban mért testsúlyunkat a méterben mért magasságunk négyzetével. A 18,5 és 24,9 közötti BMI index normál testsúlyt, a 25 és 29,9 közötti érték túlsúlyt, a 30 vagy magasabb pedig már komoly elhízást jelez. Rahman és csapata azt is megfigyelte, hogy rasszonként változik a súly megítélése. A túlsúlyos afroamerikai nők háromszor nagyobb valószínűséggel gondolták magukat normál súlyúnak, mint a fehérek. A fehér és latin nők között viszont nem volt szignifikáns különbség.

Medipress

Cikkajánló

A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.