• Jóllakottság gombnyomásra?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Egy, a gyomorba implantált szabályozó gombnyomásra véget vethet a csillapíthatatlan étvágynak és a vég nélküli evésnek is. A forradalmian új módszer kevésbé drasztikus, mint az eddigi, az étvágycsökkentés érdekében alkalmazott fizikai beavatkozások.

    A jelentős túlsúllyal rendelkezők esetében a gyomorgyűrű és a gyomorbypass az utolsó lehetőségnek számít, amikor már az egyéb, az étrend- és életmód-váltáson alapuló módszerek csődöt mondanak. A gyűrű és a bypass ugyanakkor nem járnak minden kockázat nélkül, hiszen az operációk túl drasztikus beavatkozást jelentenek a szervezet számára, valamint számos, nem várt mellékhatást is produkálhatnak.

    Hirdetés

    A túlsúly elleni küzdelem kutatása terén (is) nagy elismertségnek örvendő, az amerikai Minnesota államban található Mayo Klinika kutatói most egy nemzetközi orvoscsapattal folytatott együttműködés eredményeképpen egy jelentősen kevesebb kockázatot jelentő módszert fejlesztettek ki a kórosan elszaporodott zsírszövetek legnagyobb bánatára - számolt be a focus.de.

    A bolygóideget blokkolnák

    És Ön?


    "Az általunk alkalmazott módszer abból az elképzelésből indult ki, hogy a bolygóideg, a vagus nervus által az agyba küldött jelet elektromos úton kiiktassuk" - számol be a metódus lényegéről Michael Camilleri, a kutatás vezetője. A vagus nervus ebben az esetben ugyanis közvetlen "kábeles" kapcsolatot jelent a gyomor és az agy között, amelyen az étvágyról és az éhségről szóló "üzenetek" áramolnak a fejünkben lévő irányítóközpont felé.

    A minnesotai kutatás következményeként az új fejlesztésű készülék használói már egy normál étkezés után is ugyanazt a telítettséget érzik, mint régebben egy XXXL-méretű, több fogásos ebéd vagy vacsora után.

    A forradalmi készülék a szívritmus-szabályzóhoz hasonló elven működik, az állandó ritmusszabályozás helyett viszont a gyomor és az agy közötti, étvágyról szóló kommunikációt zavarja magas frekvenciás jelekkel. A berendezést, amelyet a beteg egyetlen gombnyomással be- vagy kikapcsolhat, egy egyszerű sebészeti beavatkozással ültetnek a bőr alá, majd összekapcsolják a vagus nervus-szal.

    30 százalékos testsúly-csökkenés

    A találmány igen látványos eredményekkel kecsegteti a túlsúlyukkal szemben eddig "alul maradt" betegeket: a kísérletben részt vevő, Norvégiából, Ausztráliából és Mexikóból származó összesen 31 túlsúlyos eddig átlagosan testsúlyuk 15 százalékától szabadult meg átlagosan, egynegyedük már korábbi súlyának több mint 25 százalékát adta le, és három (hamarosan ex-)túlsúlyos már 30 százalékon is túl jár. A készülék használói a be- és kikapcsoló gomb kezelésén túl semmiféle speciális táplálkozási tanácsot nem alkalmaznak, ebből is látható, hogy a módszer a szakemberek által általában javasolt életmód-váltás nélkül is működik.

    "A teszt során kifejezetten arra kívántunk bizonyítékot szerezni, hogy a metódus drasztikus életvitel-váltás nélkül is életképes" - hangsúlyozza Camilleri. A gyomor esetében alkalmazott bypass-műtéttel ellentétben - amely során a gyomor egy részét eltávolítják - a minnesotai készülék minden probléma és komplikáció nélkül kivehető a szervezetből, de a gyomorgyűrűvel szemben is fel tud mutatni előnyöket: míg a gyomor a gyűrű által lecsökkentett befogadóképessége az emésztési folyamatokat is alapvetően megváltoztatja (s számos esetben émelygéssel és hányingerrel is jár), az új módszer az eddigi tesztelések során nem mutatott semmiféle nem kívánt mellékhatást.

    Forrás: WEBBeteg
    K. J., fordító
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Módosítva: 2019.12.01 17:36, Megjelenés: 2017.09.10 02:51
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni

    Az elhízottak stigmatizálása ellen emelte fel szavát a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely arra is fel akarja hívni a közvélemény és az egészségügyben dolgozók figyelmét, hogy az elhízás betegség, amely diszkrimináció mentes terápiát igényel.

    Összefogtak az Elhízás Világnapja alkalmából

    2025-re a világ összes országát érintheti az elhízás betegség, ezért a világ elhízástudományi szervezetei 2020. március 4-én, az Elhízás Világnapján összefogtak, hogy közös megoldásokat, kezelési stratégiát alakítsanak ki, és jó gyakorlatokat osszanak meg egymás között a világméretű elhízás megfékezésére. Az azonnali cselekvésben a kormányzati szereplők aktív részvételét is várják.

    A gyomorgyűrűműtét

    A gyomorgyűrű behelyezése gyakran emlegetett műtéti eljárás a túlsúly kezelésében. Pofonegyszerű megoldásnak tűnik a módszer, de valójában a beteg részéről ez is nagy akaraterőt igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások