A gyerekkori elhízás az anyaméhben kezdődhet

MTI
megjelent:

A gyerekkori túlsúlyosság kialakulása már az anyaméhben megkezdődik. Az MRI készülékkel vizsgált magzatok esetében édesanyjuk esetében tapasztalthoz hasonló hasi zsírréteget figyeltek meg.

A gyerekkori elhízás az anyaméhben kezdődhet - idézte egy MRI-felvételeket elemző kutatócsoport megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap.

Az anyai anyagcsere hatása a magzatra

A mágneses rezonancia elvén működő készülékkel a méhen belül vizsgálták meg a magzatokat a londoni Chelsea és Westminster Kórházban. A kutatók úgy találták, hogy egyes babáknak hasonló hasi zsírtöbblete volt, mint az elhízott felnőtteknek.

A Neena Modi által vezetett tanulmányba összesen 105 magzatot vontak be, 54 fiút és 51 lányt. Közülük 31 babának a normálnál több zsírszövete volt a has körüli területen. Az újszülöttek testén általában 700 gramm körüli mennyiségben van zsírszövet, ám a kutatók azt tapasztalták, hogy az anya testtömegindexének (BMI) egységnyi emelkedése körülbelül 7 grammal növelte ezt az értéket, miközben a babák májában is zsírlerakódás látszódott. Valóban nagyon fontos ez a megállapítás, ajtót nyit annak, hogy megértsük, miként hat az anyai anyagcsere magzatára - magyarázta Modi, aki az Imperial College London professzora.

A gyermekkori elhízás

Gyakorló gyermekendokrinológus-diabetológusként naponta többször, az elmúlt években pedig egyre gyakrabban találkozom elhízott gyermekekkel, a kisdedkortól a serdülőkor végéig. A szakrendelésekre beutalt kis paciensek legtöbbször édesanyjukkal jelentkeznek, a velük folytatott beszélgetésekből merítve szeretném megvilágítani az elhízáshoz vezető családi okokat és azok lehetséges megoldásait is. A gyermekkori elhízás a tévhitek tükrében>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Béres Egészség Magazin - Szabó Emese
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Diabetes - Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.