Utazók betegségei - Mitől szenvednek a férfiak és a nők?

Szerző: MTI

A Zürichi Egyetem munkatársai közel 59 ezer külföldre utazó ember adatait összegezték tanulmányukban, amely szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik hasmenés és más emésztőrendszeri probléma, megfázás, húgyúti fertőzés és gyógyszer-mellékhatás.

A nők inkább gyomorbántalmaknak vannak kitéve utazás közben, míg a férfiaknál nagyobb a láz és a nemi úton terjedő betegségek kockázata - állapították meg svájci kutatók.

A férfiaknál nagyobb kockázata van a különböző lázaknak, beleértve az olyan fertőzésektől származókat is, amelyeket szúnyogok, kullancsok és hasonló közvetítők (vektorok) terjesztenek. Ilyen például a malária, a dengue-láz vagy a kullancsláz (rickettsia).

Férfiak: fagyás, hegyi betegség, nemi úton terjedő fertőzések

A dengue-láz tünetei
A klasszikus dengue-láz hirtelen kezdetű, általános vírusfertőzési tünetekkel jár (láz, fejfájás, gyengeség, émelygés, hányinger, izomfájdalmak). A nyirokcsomók testszerte megnagyobodnak, és bőrkiütések jelenhetnek meg. A kellemetlen betegség 7-10 napig tart, és ritkán okoz halálesetet. A vérzéses dengue-láz tünetei kezdetben hasonlóak, ám a beteg állapota fokozatosan romlik, majd a gyomor-bél rendszerben (vérhányás, véres széklet) és a bőrben vérzés jelenhet meg. Ennek a formának a halálozása kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is.
A dengue-láz tünetei>>

Szintén gyakrabban kezelték a férfiakat hegyi betegség, fagyás és nemi úton terjedő betegségek miatt. Patricia Schlagenhauf, a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője úgy véli, megállapításaik segíthetik az utazókat és az utazási betegségekre szakosodott orvosokat, hogy jobban felkészüljenek a várható problémákra.

A kutatók 58 908 páciens adatait elemezték, akik a világ 44, utazási betegségekre szakosodott klinikáján 1997 és 2007 között jelentkeztek. A 29 643 nő negyedét kezelték akut hasmenéssel, a férfiaknak csupán 22 százalékát.

Minden egyéb tényezőt - így az utazás hosszát és az úti célt - is figyelembe véve a nőknél 13-39 százalékkal gyakrabban fordult elő emésztőrendszeri probléma. A férfiak 17 százalékánál fordult elő lázzal járó megbetegedés, míg a nők esetében csak 11 százaléknál. Szexuális úton átadható fertőzéssel a férfiak valamivel több mint 1 százalékát kezelték, ez egyharmaddal nagyobb arány a nőkhöz képest.

Utazók hasmenése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.
Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság.
Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.
Utazók hasmenése >>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.