Utazók betegségei - Mitől szenvednek a férfiak és a nők?

MTI
megjelent:

A Zürichi Egyetem munkatársai közel 59 ezer külföldre utazó ember adatait összegezték tanulmányukban, amely szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik hasmenés és más emésztőrendszeri probléma, megfázás, húgyúti fertőzés és gyógyszer-mellékhatás.

A nők inkább gyomorbántalmaknak vannak kitéve utazás közben, míg a férfiaknál nagyobb a láz és a nemi úton terjedő betegségek kockázata - állapították meg svájci kutatók.

A férfiaknál nagyobb kockázata van a különböző lázaknak, beleértve az olyan fertőzésektől származókat is, amelyeket szúnyogok, kullancsok és hasonló közvetítők (vektorok) terjesztenek. Ilyen például a malária, a dengue-láz vagy a kullancsláz (rickettsia).

Férfiak: fagyás, hegyi betegség, nemi úton terjedő fertőzések

A dengue-láz tünetei
A klasszikus dengue-láz hirtelen kezdetű, általános vírusfertőzési tünetekkel jár (láz, fejfájás, gyengeség, émelygés, hányinger, izomfájdalmak). A nyirokcsomók testszerte megnagyobodnak, és bőrkiütések jelenhetnek meg. A kellemetlen betegség 7-10 napig tart, és ritkán okoz halálesetet. A vérzéses dengue-láz tünetei kezdetben hasonlóak, ám a beteg állapota fokozatosan romlik, majd a gyomor-bél rendszerben (vérhányás, véres széklet) és a bőrben vérzés jelenhet meg. Ennek a formának a halálozása kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is.
A dengue-láz tünetei>>

Szintén gyakrabban kezelték a férfiakat hegyi betegség, fagyás és nemi úton terjedő betegségek miatt. Patricia Schlagenhauf, a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője úgy véli, megállapításaik segíthetik az utazókat és az utazási betegségekre szakosodott orvosokat, hogy jobban felkészüljenek a várható problémákra.

A kutatók 58 908 páciens adatait elemezték, akik a világ 44, utazási betegségekre szakosodott klinikáján 1997 és 2007 között jelentkeztek. A 29 643 nő negyedét kezelték akut hasmenéssel, a férfiaknak csupán 22 százalékát.

Minden egyéb tényezőt - így az utazás hosszát és az úti célt - is figyelembe véve a nőknél 13-39 százalékkal gyakrabban fordult elő emésztőrendszeri probléma. A férfiak 17 százalékánál fordult elő lázzal járó megbetegedés, míg a nők esetében csak 11 százaléknál. Szexuális úton átadható fertőzéssel a férfiak valamivel több mint 1 százalékát kezelték, ez egyharmaddal nagyobb arány a nőkhöz képest.

Utazók hasmenése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.
Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság.
Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.
Utazók hasmenése >>

(MTI)

Cikkajánló

Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

Napallergia
Napallergia

Milyen tünetei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Koszorú Kamilla
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.