Új halálos vírust fedeztek fel

Szerző: Független Hírügynökség

A halálos ebola-vírus új törzsét fedezeték fel amerikai kutatók. Ez okozta Ugandában a tavalyi járványt, amelyben 37 ember vesztette életét. Az új, Bundibugyói vírus halálozási aránya 36 százalék.

Az új Ebola-vírus ideiglenesen, a bundibugyói ebola-vírus nevet kapta arról a körzetről, ahol tavaly novemberben felütötte a fejét.

Az új változatot úgy fedezték fel, hogy amikor a tavalyi járvány kitörésekor tesztelték a vérmintákat, azok mind a 4 ismert vírustörzsre negatív eredményt hoztak, viszont egy régi, széles spektrumú teszt pozitívnak mutatta a mintákat. Az amerikai járványkutató intézet ultragyors génszekvenálási módszerrel, megfejtette a vírus genetikai kódját, és kiderült, hogy 32 százalékban eltér a 4 eddig ismert vírustörzsétől.

Ez azt jelenti, hogy új diagnosztikai módszert kell kidolgozni, és még nehezebb lesz a betegek kezelése illetve a védőoltás kifejlesztése.

A zaire-i ebola-vírus a legpusztítóbb

A zaire-i ebola-vírus esetén, a megbetegedések 80-90 százaléka végződött halállal. A szudáni ebola-vírus halálozási rátája, 50-55 százalék. Az elefántcsontparti ebola, eddig csak egyetlen megbetegedést okozott, és az nem volt halálos, a reston ebola-vírus, pedig kísérleti majmokról terjedt át emberekre, de nem keltett tüneteket.

Az ebola-vírus magas lázat, kimerültséget, szédülést, hasmenést, izomfájást okoz. Később, a vírus sokszorozódásával bőr alatti vérzések támadnak, súlyosabb esetekben vérzés lép fel a szájban, a fülben és a szemben. A vérveszteség sokkot okoz, a szervek működése leáll, a beteg kómába esik, és legtöbbször 3-5 napon belül meghal.

A zaire-i vírus természetes hordozója három gyümölcsdenevér-faj, amely Közép- és Nyugat-Afrika esőerdeiben él. A többi ebola-törzs természetes hordozója nem ismert. Az ebola az emberszabású majmokra is veszélyes.

Az amerikai felfedezésről pénteken számolt be a Public Library of Science (PLoS) tudományos folyóirat internetes változata.

(FH)

Módosítva: 2008.11.21 09:10, Megjelenés: 2008.11.21 09:10
Címkék: Ebola, Afrika, Denevér
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Ebolajárvány: Mit jelent ránk...

Az Egészségügyi Világszervezet a napokban döntött arról, hogy globális vészhelyzetet hirdet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ugyanis már 11...

11 kérdés és 11 válasz az...

Hogy kaphatja el az Ebola-vírust? Melyek a tünetek? Hogyan előzheti meg az Ebolát? Van-e oltás az Ebola ellen? Ön veszélyben van? Hogyan lesz vége a...

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. A jelenlegi Ebola...

Hogyan terjedt el az Ebola-járvány...

2014. március 23-án a Guineai Egészségügyi Minisztérium magas lázzal, súlyos hasmenéssel, hányással, valamint magas halálozási rátával (59...

Mit kell tudni az Ebola-vírusról?...

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.