Az egzotikus háziállatok veszélyesek lehetnek

Szerző: Független Hírügynökség

A házi kedvencekként tartott egzotikus állatok, de akár a hörcsögök és sündisznók is veszélyesek lehetnek a gyerekek és a felnőttek egészségére - állapította meg egy friss tanulmány.

Bár a kis állatok gondozása hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, de sok állat hordozhat kórokozókat, terjeszthet veszettséget vagy szalmonellát.

Az olyan egzotikusabb állatok, mint az iguánák vagy a majmok, karmolásukkal, vagy harapásukkal okozhatnak fertőző sebeket vagy allergiát. A tanulmány kiemeli, hogy számos háztartásban van háziállat, de azt javasolja, hogy azok a családok, amelyekben 5 évesnél kisebb gyerek van, ne tartsanak egzotikus kedvenceket.

A kisgyerekeknél előforduló szalmonellás fertőzések 11 százalékát okozzák gyíkok, teknősök és más hüllők. Az Egyesült Államokban 40 ezer családban tartanak sünt, amely kétféle szalmonellát hordoz.

Új betegségek alakulhatnak ki

A tanulmány kiemeli, hogy importált, házi kis állatok hurcoltak be az Egyesült Államokba olyan kórokozókat, melyek addig nem voltak ott megtalálhatók. A világ különböző tájairól származó kedvencek egymással való kapcsolata, új betegségek megjelenését okozhatja egyes fajokban, és bizonyos földrajzi régiókban - húzza alá a tanulmány.

Erre példa, a humán majomhimlő 2003-as megjelenése az Egyesült Államokban. Az emberre is veszélyes vírust, afrikai gambiai patkányokkal hurcolták be, amelyek aztán megfertőzték a házi kedvencként tartott prérikutyákat.

A tanulmány a Journal of the American Academy of Pediatrics című gyermekorvosi szaklap októberi számában jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.