Főleg az idősebbeket érintheti a nyugat-nílusi láz

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Egy-egy esetben, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében igazolták a nyugat-nílusi láz előfordulását, a két beteg még megfigyelés alatt van. Dr. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője a WEBBetegnek elmondta, hogy emberről emberre nem terjed a vírus, az egyetlen fegyver ellene pedig a szúnyogírtás.

Magas láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütés, koordinációs probléma – a tünetek valamelyikével fordult orvoshoz az a két beteg is, akiket jelenleg is megfigyelés alatt tartanak Szegeden és Debrecenben. Őket a háziorvosuk utalta be a kórházba, ahol komolyan veszik az ilyen esteket, mert a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy akár halálához vezethet. Speciális gyógymód jelenleg nem lézetik a betegség ellen, a tüneteket kezelik az orvosok, bár voltak már korábban tünetmentes esetek is.

Az ÁNTSZ főosztályvezetője elmondta azt is, hogy a vírus emberről emberre természetes úton nem terjed, vér- vagy szervdonáció révén azonban a befogadó megfertőződhet.

Honnan származik?

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először Ugandában, a West Nile nevű tartományban diagnosztizálták 1937-ben, és 1950-ben, Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírus gazdái a költöző madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át a kórokozó. A betegség szezonális időszaka hazánkban augusztus-október közé tehető, Olaszországban azonban már a nyár elején megjelent.

Évek óta csökkenő tendencia

Magyarországon már 30 éve jelen van, 2008 óta rendszeresen diagnosztizálják a betegséget. Először 19, azt azt követő évben, 2009-ben 7, 2010-ben 20, 2011-ben pedig négy esetet regisztrálták a vírust, attól függően, hogy a körülmények, így a csapadék, a hőmérséklet mennyire segítették vagy hátráltatták a szúnyogok szaporodását. Az idei száraz nyári időjárás ennek szerencsére nem kedvezett – mondja dr. Ócsai Lajos.

Hosszú folyamat

A nyugat-nílusi láz ellen oltás jelenleg nem létezik. Ha fel is fedeznének oltóanyagot, az engedélyeztetés és a biztonsági eljárások 7-10 évet biztosan igénybe vennének. Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Mikrobiológiai Intézetének igazgatója úgy véli: olyan kérdéseket is felvet a vakcina bevezetése, hogy kit oltsanak be első körben, milyen mellékhatás léphet fel, ezek nagyobb veszéllyel járnak-e mint a vírus okozta tünetek?

Amerikában már dolgoznak az oltóanyagon, kérdéses azonban, mikor kerül forgalomba.

A jelenlegi egyetlen fegyver a vírus ellen a védekezés, a szúnyogírtás és a szúnyogháló használata. Amennyiben valakit megcsíp egy szúnyog, még nem biztos, hogy fertőzött lesz, ha azonban jelentkeznek a már említett tünetek, mindenképpen forduljon orvohoz. A csecsemők mellett az idősebb korosztály a veszélyeztetett, a legyengült immunrendszer kaput nyithat a nyugat-nílusi láznak.

(WEBBeteg-Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Vírus vs. baktérium: Mi a...

Mi a legfontosabb különbség a két kórokozó között? Melyikük felelős a gyomorrontásért, a mandulagyulladásért vagy éppen a pattanásokért? A...

Nyugat-nílusi láz - Tünetek...

Évek óta feltűnik Magyarországon is a nyugat-nílusi vírus. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatót készített a klinikus orvosok számára...

Vírusok, baktériumok, gombák...

A kórokozók nem közvetlenül felelősek a rák kialakulásáért, hanem az általuk okozott, tartósan fennmaradó gyulladás vezet ehhez a folyamathoz. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.