Főleg az idősebbeket érintheti a nyugat-nílusi láz

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Egy-egy esetben, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében igazolták a nyugat-nílusi láz előfordulását, a két beteg még megfigyelés alatt van. Dr. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője a WEBBetegnek elmondta, hogy emberről emberre nem terjed a vírus, az egyetlen fegyver ellene pedig a szúnyogírtás.

Magas láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütés, koordinációs probléma – a tünetek valamelyikével fordult orvoshoz az a két beteg is, akiket jelenleg is megfigyelés alatt tartanak Szegeden és Debrecenben. Őket a háziorvosuk utalta be a kórházba, ahol komolyan veszik az ilyen esteket, mert a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy akár halálához vezethet. Speciális gyógymód jelenleg nem lézetik a betegség ellen, a tüneteket kezelik az orvosok, bár voltak már korábban tünetmentes esetek is.

Az ÁNTSZ főosztályvezetője elmondta azt is, hogy a vírus emberről emberre természetes úton nem terjed, vér- vagy szervdonáció révén azonban a befogadó megfertőződhet.

Honnan származik?

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először Ugandában, a West Nile nevű tartományban diagnosztizálták 1937-ben, és 1950-ben, Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírus gazdái a költöző madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át a kórokozó. A betegség szezonális időszaka hazánkban augusztus-október közé tehető, Olaszországban azonban már a nyár elején megjelent.

Évek óta csökkenő tendencia

Magyarországon már 30 éve jelen van, 2008 óta rendszeresen diagnosztizálják a betegséget. Először 19, azt azt követő évben, 2009-ben 7, 2010-ben 20, 2011-ben pedig négy esetet regisztrálták a vírust, attól függően, hogy a körülmények, így a csapadék, a hőmérséklet mennyire segítették vagy hátráltatták a szúnyogok szaporodását. Az idei száraz nyári időjárás ennek szerencsére nem kedvezett – mondja dr. Ócsai Lajos.

Hosszú folyamat

A nyugat-nílusi láz ellen oltás jelenleg nem létezik. Ha fel is fedeznének oltóanyagot, az engedélyeztetés és a biztonsági eljárások 7-10 évet biztosan igénybe vennének. Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Mikrobiológiai Intézetének igazgatója úgy véli: olyan kérdéseket is felvet a vakcina bevezetése, hogy kit oltsanak be első körben, milyen mellékhatás léphet fel, ezek nagyobb veszéllyel járnak-e mint a vírus okozta tünetek?

Amerikában már dolgoznak az oltóanyagon, kérdéses azonban, mikor kerül forgalomba.

A jelenlegi egyetlen fegyver a vírus ellen a védekezés, a szúnyogírtás és a szúnyogháló használata. Amennyiben valakit megcsíp egy szúnyog, még nem biztos, hogy fertőzött lesz, ha azonban jelentkeznek a már említett tünetek, mindenképpen forduljon orvohoz. A csecsemők mellett az idősebb korosztály a veszélyeztetett, a legyengült immunrendszer kaput nyithat a nyugat-nílusi láznak.

(WEBBeteg-Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága.

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Vírus vs. baktérium: Mi a...

Mi a legfontosabb különbség a két kórokozó között? Melyikük felelős a gyomorrontásért, a mandulagyulladásért vagy éppen a pattanásokért? A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.