Mobiltelefonos elsősegélyprogammal magyar győztes az innovációs versenyen

MISZ
megjelent:

A kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen a magyar fiatalok mobiltelefonos elsősegélynyújtó programját első díjjal jutalmazták.

A kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs verseny (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest - CASTIC) 1985 óta évente kerül megrendezésre más-más kínai városban. Az európai országok, így Magyarország is első alkalommal 2007-ben kapott meghívást a rendezvényre. A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok körében, tudományos és műszaki területen. A 9-18 éves diákok 3 korcsoportban mérik össze tudásokat (általános iskolás, középiskola alsó tagozatos, középiskola felső tagozatos).

Az idei, 26. versenyen hazánkat Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) tagjai képviselték 2011. augusztus 1-8. között. A kiállítással egybekötött verseny Kína Belső-Mongólia tartományában zajlott, Hohhotban. A versenyen több mint 500 diák vett részt Kína minden részéből, ahol a nyertesek pénzjutalomban, ösztöndíjakban részesültek.

A külföldről érkező diákok vendégként csatlakozhatnak a megmérettetéshez. A legjobb nemzetközi projekteket pedig külön elismeréssel jutalmazzák. Az idei CASTIC-on 19 külföldi találmány és kutatási eredmény is bemutatkozhatott.

A Magyar Innovációs Szövetség a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első díjjal jutalmazott Medical Pocket Assistant nevű mobiltelefonos elsősegélynyújtó programmal nevezett, amely mobiltelefonon keresztül ad érthető, egyszerű útmutatót vészhelyzet esetén. A program valójában egy mobiltelefonokra optimalizált honlap, melynek segítségével, az elsősegély-nyújtási képzettséggel nem rendelkezők is gond nélkül tudják alkalmazni pl. a stabil oldalfekvést.

A záróünnepségen a 19 külföldi projekt közül 7 munka kapott kiemelt dicséretet, köztük a magyar fiatalok projektje is.

(MISZ)

Cikkajánló

Elsősegély
Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.