• Jövedelmező a gyógyszerészeti kutatás Magyarországon

    Szerző: MTI

    Debrecenben - az ország egyetlen önálló farmakológiai tanszékén - évente mintegy 20 gyógyszervizsgálatot végeznek el - mondta Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Klinikai Farmakológiai Tanszékének vezetője csütörtökön Debrecenben.

    A professzor a Magyar Klinikai Farmakológusok 12. Továbbképző Kongresszusának sajtótájékoztatóján ismertette: Évente mintegy 16-20 milliárd forintot hoz a magyar nemzetgazdaságnak az itthon végzett farmakológiai - a gyógyszerek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozó - tevékenység. Az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb hazai előírások miatt az itthoni vizsgálatoknak jó híre van külföldön, de a bürokrácia csökkentésével jelentősen lehetne növelni az iparág versenyképességét.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Az elmúlt egy évben nagyon sok felesleges, bürokratikus dolgot szüntettek meg, de ezt folytatni kell - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a legfontosabb céljuk most a megrendelések számának szinten tartása. Ma Magyarországon 60 nap áll rendelkezésre egy gyógyszer vizsgálatának az engedélyeztetésére, míg máshol ennyi idő alatt már el is kezdik a vizsgálatokat - hívta fel rá a figyelmet.

    Kovács Péter véleménye szerint a farmakológia jelentős iparággá nőtte ki magát az elmúlt 20 évben Magyarországon, amelyre Debrecenben az egészségipar és azon belül a gyógyszeripar a jövőben is számíthat. A debreceni Kölcsey Központban rendezett éves szakmai kongresszusukon több mint 500-an vesznek részt, a teljes szakmai közönség - engedélyező hatóság, etikai bizottságok, vizsgálóorvosok, gyógyszergyárak, vizsgálatszervező cégek - képviseletében. A találkozón a szakemberek áttekintik a klinikai farmakológia legfontosabb eredményeit, és ismertetik a klinikai vizsgálatok új jogi szabályozásával szerzett egyéves tapasztalataikat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.12.11 13:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A grépfrútfogyasztás hatása a gyógyszerekre

    Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

    Egy tűszúrástól a célzott gyógyszeres terápiáig: ideje jobban megismernünk a patológiát

    Óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben a patológia tudománya. A kórbonctan talaján szerveződött tudományág mára sokkal közelebb áll az élő betegek vizsgálatához, mint az élettelen testek tanulmányozásához. A legtöbben mégis inkább az utóbbival azonosítják a patológusok munkáját - ezt támasztja alá a WEBBeteg.hu egészségportál felmérése is.

    A gyógyszerek szavatossági ideje - Miért tartsuk be?

    Sokakban felmerült már a kérdés, hogy mi történik akkor, ha lejár egy gyógyszer szavatossági ideje. Egyáltalán hogyan állapítják meg a lejárati időt, és mit tegyünk a régi készítményekkel?

    Szenzációs újdonság a sejtkutatásban

    Áttörést értek el az élő sejtek megfigyelésében a Debreceni Egyetem kutatói. A tudósok egy olyan egyedülálló videómikroszkópos rendszert építettek, melynek használata új távlatokat nyit a rákkutatásban és a farmakológiában is.

    Szakértelemmel a betegek biztonságáért

    Országosan egyedülálló programot indít a klinikai vizsgálatok biztonságának növelésére az egyetem Szakemberek Betegeink Biztonságáért címmel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.