Jövedelmező a gyógyszerészeti kutatás Magyarországon

Szerző: MTI

Debrecenben - az ország egyetlen önálló farmakológiai tanszékén - évente mintegy 20 gyógyszervizsgálatot végeznek el - mondta Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Klinikai Farmakológiai Tanszékének vezetője csütörtökön Debrecenben.

A professzor a Magyar Klinikai Farmakológusok 12. Továbbképző Kongresszusának sajtótájékoztatóján ismertette: Évente mintegy 16-20 milliárd forintot hoz a magyar nemzetgazdaságnak az itthon végzett farmakológiai - a gyógyszerek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozó - tevékenység. Az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb hazai előírások miatt az itthoni vizsgálatoknak jó híre van külföldön, de a bürokrácia csökkentésével jelentősen lehetne növelni az iparág versenyképességét.

Az elmúlt egy évben nagyon sok felesleges, bürokratikus dolgot szüntettek meg, de ezt folytatni kell - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a legfontosabb céljuk most a megrendelések számának szinten tartása. Ma Magyarországon 60 nap áll rendelkezésre egy gyógyszer vizsgálatának az engedélyeztetésére, míg máshol ennyi idő alatt már el is kezdik a vizsgálatokat - hívta fel rá a figyelmet.

Kovács Péter véleménye szerint a farmakológia jelentős iparággá nőtte ki magát az elmúlt 20 évben Magyarországon, amelyre Debrecenben az egészségipar és azon belül a gyógyszeripar a jövőben is számíthat. A debreceni Kölcsey Központban rendezett éves szakmai kongresszusukon több mint 500-an vesznek részt, a teljes szakmai közönség - engedélyező hatóság, etikai bizottságok, vizsgálóorvosok, gyógyszergyárak, vizsgálatszervező cégek - képviseletében. A találkozón a szakemberek áttekintik a klinikai farmakológia legfontosabb eredményeit, és ismertetik a klinikai vizsgálatok új jogi szabályozásával szerzett egyéves tapasztalataikat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

A gyógyszerek szavatossági ideje...

Sokakban felmerült már a kérdés, hogy mi történik akkor, ha lejár egy gyógyszer szavatossági ideje. Egyáltalán hogyan állapítják meg a lejárati...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.