Jövedelmező a gyógyszerészeti kutatás Magyarországon

MTI
megjelent:

Debrecenben - az ország egyetlen önálló farmakológiai tanszékén - évente mintegy 20 gyógyszervizsgálatot végeznek el - mondta Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Klinikai Farmakológiai Tanszékének vezetője csütörtökön Debrecenben.

A professzor a Magyar Klinikai Farmakológusok 12. Továbbképző Kongresszusának sajtótájékoztatóján ismertette: Évente mintegy 16-20 milliárd forintot hoz a magyar nemzetgazdaságnak az itthon végzett farmakológiai - a gyógyszerek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozó - tevékenység. Az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb hazai előírások miatt az itthoni vizsgálatoknak jó híre van külföldön, de a bürokrácia csökkentésével jelentősen lehetne növelni az iparág versenyképességét.

Az elmúlt egy évben nagyon sok felesleges, bürokratikus dolgot szüntettek meg, de ezt folytatni kell - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a legfontosabb céljuk most a megrendelések számának szinten tartása. Ma Magyarországon 60 nap áll rendelkezésre egy gyógyszer vizsgálatának az engedélyeztetésére, míg máshol ennyi idő alatt már el is kezdik a vizsgálatokat - hívta fel rá a figyelmet.

Kovács Péter véleménye szerint a farmakológia jelentős iparággá nőtte ki magát az elmúlt 20 évben Magyarországon, amelyre Debrecenben az egészségipar és azon belül a gyógyszeripar a jövőben is számíthat. A debreceni Kölcsey Központban rendezett éves szakmai kongresszusukon több mint 500-an vesznek részt, a teljes szakmai közönség - engedélyező hatóság, etikai bizottságok, vizsgálóorvosok, gyógyszergyárak, vizsgálatszervező cégek - képviseletében. A találkozón a szakemberek áttekintik a klinikai farmakológia legfontosabb eredményeit, és ismertetik a klinikai vizsgálatok új jogi szabályozásával szerzett egyéves tapasztalataikat.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.