Sertésinfluenza: óvintézkedések egyes európai országokban

MTI
megjelent:

Az embereket is megfertőző, új típusú sertésinfluenza miatt számos európai országban vezettek be óvintézkedéseket, illetve tettek előkészületeket a járvány kivédésére.

Ausztria 4 millió ember (a lakosság fele) számára elegendő vírusellenes szert halmozott fel az elmúlt években, s 8 millió sebészeti maszkot őriznek a raktárakban.

Nagy-Britanniában minden családnak elküldenek egy kiadványt, amely tanácsokat ad a sertésinfluenza elleni védekezésre. Emellett a hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy akinek nem létfontosságú, egyelőre ne utazzon Mexikóba. A britek a lakosság felének kezeléséhez elegendő vírusellenes szerrel rendelkeznek. A Thomson Holidays és a First Choice utazási irodák úgy döntöttek, hogy hazaszállítják ügyfeleiket Mexikóból, s hogy törlik a híres üdülőhelyre, Cancúnba tervezett járataikat. A Thomas Cook utazási iroda a Mexikóba tervezett összes repülőjáratát leállította május ötödikéig.

Bulgáriában a hatóságok azt tanácsolják, hogy akinek nem létfontosságú, ne utazzon Mexikóba. A szófiai repülőtéren fokozták azon utasok ellenőrzését, akik az érintett országokból jönnek, s két hőkamerát is felszereltek. A vámosok a Mexikóból, az Egyesült Államokból, Kanadából és Japánból érkező utasok poggyászait is átvizsgálják, hogy megbizonyosodjanak: nem hoznak magukkal disznóhúsból készült termékeket.

Olaszországban a sertésinfluenzára vonatkozó tájékoztatót osztanak a római nemzetközi repülőtéren az utasoknak. A hatóságok valamivel több mint 10 millió adag vírusellenes gyógyszerrel rendelkeznek, s emellett - por alakjában - elegendő alapanyaguk van a Tamiflu nevű szerből, hogy további 30 millió adagot tudjanak készíteni.

Franciaországban a hatóságok "erősen eltanácsolják" az embereket a Mexikóba utazástól. Megerősítették az ellenőrzést a repülőtereken, különösen azon utasoknál, akik ebből az országból érkeznek. Franciaország több mint 30 millió adag vírusellenes gyógyszerrel rendelkezik.

Németországban szintén azt tanácsolják az embereknek, hogy ha nem életfontosságú, ne utazzanak Mexikóba.

Az 5,4 milliós Szlovákia mintegy 700 ezer adag Tamifluval rendelkezik, a szlovén raktárakban pedig 500 ezer adag van ebből a szerből: ez utóbbi a lakosság egynegyedének kezeléséhez lenne elegendő.

Oroszországban az egészségügyi minisztérium azt tanácsolja, az emberek ne utazzanak Mexikóba. Az amerikai kontinensről érkező repülőjáratok személyzetének utasításba adták, hogy figyeljenek oda az influenza-szerű tüneteket mutató utasokra. S ha egy gép ilyen esetet jelent, a repülőt a leszállás után egy elkülönített részlegbe irányítják, ahol az utasokat és a személyzetet orvosok vizsgálják meg.

Spanyolországban tájékoztatókat adnak a Mexikóból érkező utasoknak, s az oda induló gépeket sebészeti maszkokkal, illetve kesztyűkkel szerelik fel. A raktárakban 10 millió adag Tamiflu van.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.