A Magyar Kórházszövetség 6 díjjal ismerte el az egészségügy kiválóságainak munkáját

Magyar Kórházszövetség
megjelent:

A Magyar Kórházszövetség XXXV. kongresszusán Dr. Velkey György János, a Kórházszövetség elnöke adta át azt a 6 díjat, amelyek az egészségügy, és a kórházi világ legkiemelkedőbb teljesítményeit díjazzák.

A Kórházszövetség fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy számos innovatív szakember, vezető dolgozik a kórházakban, és számos olyan kórházszervezési újítás, kezdeményezés van, amelyet fontos ismerni és elismerni.

A Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat hatodik éve adja a szövetség, ebben az évben a hatvani Albert Schweitzer Kórház részesült az elismerésben. A pályázatukban a kórházban a COVID-19 pandémia okozta kihívásoknak való megfelelés közepette, innovatív szakmai, működést érintő döntések bemutatása szerepelt.

Jó példát mutat be a kórház arról, hogyan lehet szükségvezérelt menedzsment-döntéseket meghozni és beavatkozásokat úgy végrehajtani, hogy egy távolabbi célrendszert, maradandóságot is szolgáljanak. A díjat Dr. Stankovics Éva főigazgató vette át.

Varga Ferenc Díjjal a kiemelkedő kórházszövetségi munkát ismerik el, ezt idén Dr. Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház vezetője vehette át, aki 27 éve kórházvezető, aktív ideggyógyász szakorvos. Megelőzően Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézetet irányította. 2013-tól Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, elismerésre méltó tevékenységi területei a határon túli kórházvezetők összefogása és a hátrányos helyzetű térségek egészségügyének képviselete. Jelentős eredményeket ért el az egészségnevelés tekintetében, szívügye az oktatás és a rezidensképzés.

Svébis Mihály Életműdíjjal tüntették ki a 90. életévét betöltött Dr. Cholnoky Péter professzor urat, aki gyermekgyógyászok és védőnők több generációjának példaképe elkötelezett oktató, tudományos és klinikai munkája, de elsősorban szellemes vezetői és polihisztorszerű humánus polgári orvosi tevékenysége miatt. Szakmai pályafutásának legnagyobb részében a szombathelyi Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosa volt.

Scholtz Kornél Díjat kapott Dr. Szócska Miklós professzor a magyar kórházügyért végzett kiemelkedő tevékenységéért a Semmelweis Egyetem dékánját. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatójaként kórházvezetők sokaságának képzésében szerzett elévülhetetlen érdemeket. 2010 és 2014 között egészségügyért felelős államtitkár volt, a Semmelweis terv megalkotásával, az egészségügyi digitalizáció és adatgazdálkodás területén végzett úttörő munkájával, a nevéhez köthető kiemelkedő népegészségügyi intézkedéseivel a magyar egészségügy meghatározó alakítója.

A Dr. Ajkay Zoltán Emlékdíjat 13 éve ítélik oda azoknak a szakembereknek, akik a Kórházszövetség konferenciáján a közel 100 előadásból a legmagasabb színvonalon mutatják be a kórházak, a gyógyítás egy-egy aspektusát. 2023-ban a díjat Dr. Mikos Borbála, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának orvosigazgatója kapta SMA-s gyermekek génterápiájának és szűrésének bevezetéséről szóló előadásával.

A díjkiosztón adták át a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal közösen alapított Családbarát Kórház díjat, 2023 családbarát kórháza a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet lett. Az idei pályázat fókuszában a családok, betegek és az egészségügyben dolgozók és családjaik fizikai, mentális biztonsága állt, a zsűri ennek alapján választotta ki a nyerteseket. A kórházi osztályok versenyébe idén rendkívül sok induló nevezett be, így nem kevesebb, mint hét vidéki és hat budapesti kórház összesen 19 osztálya nyert Családbarát Kórházi Osztály díjat. Közönségdíjas lett a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya.

(Magyar Kórházszövetség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.