A többség nem kedveli a gyógyszergyárakat

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Meglepően kevés gyógyszercéget ismer a magyar lakosság, tevékenységükről pedig – a konkrét információ hiányának ellenére is – jellemzően negatívan vélekednek – derült ki a webbeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. 1000 fős reprezentatív lakossági kutatásából.

A vizsgálat szerint spontán ismertségben mindössze két gyártó emelkedik ki: a Richter (34 százalék) és az Egis (27 százalék), amelyeket gyakorlatilag minden harmadik lakos ismer, a támogatott válaszok eredményeivel kiegészítve pedig a Béres említése jelentős még. Az első öt legismertebb gyártó között találjuk a ?Chinoin? és ?Biogal? cégneveket is, kevesen tudják azonban, hogy a Chinoin ma már sanofi-aventis-ként, a Biogal pedig TEVA-ként működik.

A Béres az egyetlen olyan cég, amely ismertsége gyakorlatilag minden korcsoportban magas, a lakosság majd 30 százaléka szerint erről a cégről hallani a legtöbbet. A Richter inkább a fiatalabb korosztályokban, az Egis a 26-55 év közöttiek körében, míg a ?Chinoin? és a ?Biogal? gyógyszercégek jellemzően az idősebbek által ismertek.

Jellemző, hogy a gyógyszergyártók között kozmetikai- vagy gyógyhatású készítmények előállításával, forgalmazásával foglalkozó cégeket is említettek.

Még mindig negatív a megítélés

Korábbi kutatások

A lakosság többsége még mindig negatív véleményeket társít a gyógyszercégek tevékenységéhez. A megkérdezettek nagy hányada szerint a gyárak extraprofitot realizálnak (73 százalék), érdekeiket mindig tudják érvényesíteni (70 százalék) és kiviszik a pénzt az országból (48 százalék). Ugyanakkor a lakosság 81 százaléka úgy látja, hogy a gyártók sokat költenek kutatás-fejlesztésre, és 59 százalékuk szerint az egészségügyi rendszer működőképességének biztosításában is nélkülözhetetlen szereplők.

Amit a kutatás eredményei szerint hiányolunk, az a társadalmi szerepvállalás (szponzori, támogatói tevékenység), az ingyenes szűrőprogramok szervezése, a kockázatokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos felvilágosító munka. A megkérdezettek többsége ezeket az állításokat nem tartja jellemzőnek a gyógyszergyártó cégekre.

Az alábbi, gyógyszergyártókkal kapcsolatos állításokkal Ön mennyire ért egyet?
A teljesen vagy javarészt egyetértők aránya (N=1000)
A gyógyszergyárak jelentős összegeket költenek kutatásra 81 százalék
A gyógyszergyárak extraprofitot realizálnak 73 százalék
A gyógyszergyárak az érdekeiket mindig tudják érvényesíteni 70 százalék
A gyógyszergyárak támogatása nélkül nem működne ma az egészségügyi ellátás 59 százalék
A gyógyszergyárak kiviszik a pénzt az országból 48 százalék
A gyógyszergyárak társadalmi szerepvállalása (támogatói tevékenysége) jelentős 46 százalék
A gyógyszergyárak sokat költenek lakossági szűrőprogramokra, felvilágosításra 44 százalék

Kevés és téves az információ

A gyógyszergyártók ismertsége leginkább csak a név felidézését jelenti, konkrét információi csak nagyon keveseknek vannak, és ha tudunk is valamit említeni a kérdéses vállalatról, akkor az az információ nagyon sok esetben téves.

Ismereteink forrásai jellemzően a televíziós reklámok, műsorok (67 százalék), míg a lakosság egynegyede újságokból, magazinokból értesül a velük kapcsolatos hírekről, s az interneten csak a fiatalabb korosztály találkozik egy-egy gyártó nevével.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt magyar lakosság körében különböző egészséggel kapcsolatos témákban. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Ön milyen információs csatornán keresztül tájékozódik gyógyszergyártókról? (N=1000)

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.