• A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei

    WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea

    A gyógyszergyártás iparszerűvé válását és a kereskedelem gyakorlatát tekintve, megfelelő szakismerettel nem rendelkező személyek vásárolják a gyógyszereket, éppen ezért elengedhetetlen követelmény, hogy a gyógyszerek forgalmazásában szigorúbb szabályok érvényesüljenek.

    A gyógyszerek reklámozásától meg kell különböztetni a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ismertetését, ami a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök szakmai célú ajánlása, valamint bármilyen olyan tájékoztatás, amely kizárólag a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök rendelésére és forgalmazására jogosult egészségügyi szakképesítéssel rendelkezőknek szól.

    Hirdetés

    Vényköteles gyógyszerek fogyasztói reklámja tehát tilos, kizárólag a fent említett körnek nyújtható tájékoztatás. Szintén tiltja a törvény a hatóanyag reklámozását is, amennyiban az adott hatóanyag csak egyetlen forgalomban lévő gyógyszerben található meg.

    Vény nélkül kapható gyógyszerek reklámja

    A gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszerek, illetve a támogatással nem rendelhető gyógyászati segédeszközök reklámozása megengedett, ám csak bizonyos feltételekkel.

    Megengedett a reklám akkor, ha a gyógyszer, illetve a gyógyászati segédeszköz rendeltetésszerű használatára ösztönöz, vagy ha a gyógyszert az engedélyezett alkalmazási előírás, vagy a használati útmutató alapján mutatja be, illetve tartalmazza a rendeltetésszerű alkalmazáshoz szükséges, külön jogszabályban rögzített tájékoztatást, figyelmeztető szöveget.

    Megengedett a reklám, amennyiben egyértelmű felhívást tartalmaz a gyógyszer alkalmazására vonatkozó betegtájékoztató, illetve gyógyászati segédeszköz esetén a használati útmutató megismerésére.

    Milyen megkötések vannak a reklámokban?

    A gyógyszer reklámok nem tartalmazhatnak olyan utalást vagy kifejezést, amelyek az orvosi vizsgálat, kezelés vagy műtéti beavatkozás szükségtelenségét vagy mellőzhetőségét állítja, vagy az is elég ha annak csak képzetét kelti. Ezen túl nem lehet a reklámban olyan, ami a gyógyszer mellékhatások nélküli vagy a biztos gyógyulást ígérő alkalmazásának képzetét kelti.

    Nem szabad a gyógyszert kozmetikumként vagy élelmiszerként tünteti fel, ami annak hatásosságát és biztonságos használatát kizárólag annak természetes eredetére vezeti vissza. Ha a kórtörténet leírásával vagy részletes ismertetésével téves öndiagnózist eredményezhet, akkor nem megengedett a reklámozás.

    Tilos az a reklám is, ami:

    • egészségügyi szakemberek, vagy ismert személyiségek ajánlását tartalmazza; 
    • félelemérzetet kelt;
    • ami annak képzetét kelti, hogy a gyógyszer vagy a gyógyászati segédeszköz alkalmazása nélkül az ember egészsége károsul;
    • tilos továbbá közzétenni a Magyarországon nem forgalmazható, illetve nem alkalmazható gyógyszerekről, illetve gyógyászati segédeszközökről készített reklámot;
    • kábítószert vagy pszichotróp anyagot tartalmazó gyógyszerre vonatkozó reklámot;
    • vizsgálati készítményt bemutató reklámot;
    • a gyermekkorúaknak szóló reklámot;
    • vény olyan vény nélkül kapható gyógyszer reklámját, amellyel azonos elnevezésű, ám kizárólag orvosi vényre kiadható gyógyszer is forgalomban van.

    Kivételes esetek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezen szabályokat nem kell alkalmazni olyan esetekben, amikor a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök csomagolásán vagy a csomagolásban elhelyezett betegtájékoztatón, használati utasítás tartalmában szerepelnek, vagy ha egy adott gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközt érintő konkrét kérdéseket megválaszoló tájékoztatásban merülnek fel.

    Nem alkalmazandóak ezen megkötések akkor sem, ha adott bejelentések és tájékoztató jellegű anyagok összeállításánál, amelyek a csomagolás megváltoztatásáról vagy a gyógyszer esetében a kedvezőtlen mellékhatásáról tájékoztatnak, vagy a kereskedelmi árlisták összeállítása során. Ezeknek viszont feltétele az, hogy nem tartalmaznak a gyógyszer hatásával, gyógyászati segédeszköz alkalmazásával kapcsolatos állításokat.

    (írta: Simon Béla; lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült: 2008.10.28 20:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megtehetik az óvodák, hogy nem vesznek fel gyermekeket a kötelező védőoltások hiánya miatt?

    Az ombudsman szerint alapjogi szempontból aggályos, hogy az óvodák elutasítják az olyan gyermekek felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat.

    A tájékoztatáshoz való jog

    A tájékoztatás a betegek egyik legalapvetőbb jogosultsága, amire akkor is igényt tarthat, ha a kezeléshez nem szükséges a beleegyezése, vagy épp cselekvőképtelen, vagy 16. életévét betöltött kiskorú.

    Gyógyhatás valótlan állítása miatt bírságolt a GVH

    Tízmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viva Natura World Kft.-re, mert a cég valótlan állításokkal népszerűsítette egyes termékeit.

    Nemcsak jog, kötelezettség is! A betegek kötelességei

    Alapelv, hogy a beteg köteles hozzájárulni saját kezelésének sikeréhez, illetve tekintettel kell lennie mások jogaira, egészségére. Bár kevesen vannak tisztában vele, a betegnek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak kivizsgálása és kezelése során.

    Emberkísérletek - nürnbergi orvosperek, amerikai kísérletek

    Ma nemzetközileg és országos szinten alapelvek, előírások és törvények, rendeletek alapján szigorúan szabályozott körülmények között, klinikai vizsgálatok formájában történik a vizsgálati készítmények humán felhasználásának kipróbálása. Ez nem volt mindig így.

    Reklámstop a gyermekkori elhízás ellen

    A gyerekeknek szóló, egészségtelen termékeket népszerűsítő reklámok visszaszorításáért kampányol az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE). Javaslataikat a kormánnyal is szeretnék elfogadtatni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások