Tizenhét fővárosi kórház higiéniai felújítása kezdődhet meg

Szerző: MTI

Tizenhét budapesti kórház higiéniai felújításáról döntött a kormány 60 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásával, a koronavírus-járvány esetleges második hullámára készülve - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta: a felújítás érinti a kórházak minden olyan helyiségét, ahol betegek tartózkodhatnak. A fejlesztés során a többi között felújítják a burkolatokat, automata csaptelepeket szerelnek fel és fejlesztik az infrastruktúrát. Az előzetes felmérések megtörténtek, a kórházigazgatókkal a napokban tárgyalnak a konkrét feladatokról.

A fejlesztés során speciális festést kapnak az intézmények belső terei, megújulnak a várótermek, kórházi szobák, kezelőhelyiségek padlózatai, falai. A betegmosdók minden igényt kielégítő, egyben a maximális higiéniát biztosító burkolatokat, szanitereket kapnak. Kiemelt figyelmet fordítanak az érintésmentes csaptelepekre, a kézszárító és fertőtlenítő berendezésekre és a toalettek higiéniai biztonságára.

Az érintett állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó intézményekben recepciószolgáltatást is kialakítanak, hogy a betegirányítási folyamat még gyorsabb, követhetőbb és biztonságosabb legyen.

A minisztériumi közlemény szerint a kormány a koronavírus-járvány második hullámára való tekintettel előnyben részesíti azokat a fejlesztéseket, amelyekkel "még biztonságosabbá teheti a betegellátást, minimálisra csökkentve a fertőzésveszélyt, egyben növelve a betegelégedettséget és jelentősen javítva a kórházi dolgozók munkakörülményeit".

Az érintett kórházak a következők:

 1. Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő;
 2. Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet;
 3. Országos Korányi Pulmonológiai Intézet;
 4. Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet;
 5. Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet;
 6. Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet;
 7. Károlyi Sándor Kórház;
 8. Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet;
 9. Országos Klinikai Idegtudományi Intézet;
 10. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet;
 11. Országos Onkológiai Intézet;
 12. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet;
 13. Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet;
 14. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és M. J. Országos Traumatológiai Intézet;
 15. Szent Imre Egyetemi Oktatókórház;
 16. Szent Margit Kórház;
 17. Uzsoki utcai Kórház.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Leginkább a vidéki kórházakban...

Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.