Koronavírus - ezt tartalmazza az elrendelt veszélyhelyzet

Szerző: Magyar Közlöny/MTI

Március 11-én éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely "a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket" tartalmazza.

A koronavírus-járvány miatt a kormány március 11-én rendelt el veszélyhelyzetet. A most megjelent kormányrendelet ezeket a szabályokat tartalmazza részletesen, mely március 12-től már hatályba is lépett.

A kihirdetett veszélyhelyzet március 26-ig érvényes, eddig kell majd döntenie az Országgyűlésnek, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is.

Mit tartalmaz a kormányrendelet?

 • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.
 • Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.
 • Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül.
 • Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek, vagyis nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.
 • A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
 • Tilos "a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása." Vagyis az egyetemeknek be kell zárniuk március 12-től.
 • Az általános és középiksolákra ez nem vonatkozik, a kormányrendelet kimondja, hogy "az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el".
 • "A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége." Emiatt kell számos rendezvényt, előadást lemondani.
 • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.
 • A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.
 • Szintén rendelkezik arról a kormányrendelet, hogy az egészségügyi dolgozók, a honvédok, homvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV-osok, illetve a kormánytisztviselők nem hagyhatják el az országot " csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével".
 • A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a honvédség "közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során", vagyis támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

(Magyar Közlöny/MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Lelki egészségünket is fenyegeti a...

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.