• Koronavírus - ezt tartalmazza az elrendelt veszélyhelyzet

    Szerző: Magyar Közlöny/MTI

    Március 11-én éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely "a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket" tartalmazza.

    A koronavírus-járvány miatt a kormány március 11-én rendelt el veszélyhelyzetet. A most megjelent kormányrendelet ezeket a szabályokat tartalmazza részletesen, mely március 12-től már hatályba is lépett.

    A kihirdetett veszélyhelyzet március 26-ig érvényes, eddig kell majd döntenie az Országgyűlésnek, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is. 

    Hirdetés

    Mit tartalmaz a kormányrendelet?

    • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.
    • Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.
    • Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül.
    • Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek, vagyis nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.
    • A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
    • Tilos "a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása." Vagyis az egyetemeknek be kell zárniuk március 12-től.
    • Az általános és középiksolákra ez nem vonatkozik, a kormányrendelet kimondja, hogy "az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el".
    • "A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége." Emiatt kell számos rendezvényt, előadást lemondani.
    • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.
    • A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.
    • Szintén rendelkezik arról a kormányrendelet, hogy az egészségügyi dolgozók, a honvédok, homvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV-osok, illetve a kormánytisztviselők nem hagyhatják el az országot " csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével".
    • A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a honvédség "közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során", vagyis támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    (Magyar Közlöny/MTI)

    Módosítva: 2020.03.12 07:53, Megjelenés: 2020.03.12 07:53
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    F. Zs., fordító

    Egyszer majd szezonálissá vál- hat, addig azonban folyamato- san, egész évben terjedni fog.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Új tájékoztató videó jelent meg a maszkhasználattal kapcsolatos főbb tudnivalókról.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések

    Szeptember 21-től lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek tartalmazzák.

    Koronavírus - 941 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt hat idős, krónikus beteg

    941 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 16 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.