• CT-vizsgálattal a túlélésért

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A Debreceni Egyetem egészségügyi szolgáltatói is csatlakoztak az országos tüdőrákszűrési modellprogramhoz. A HUNCHEST II. keretében CT-vizsgálatokat végeznek, így korai stádiumban kimutatható a daganat. A cél, hogy a jövőben bevezethessék ezt a szűrést hazánkban.

    A tüdőrák az egyik vezető halálozási ok Magyarországon. Évente mintegy 10 ezer ember betegszik meg és körülbelül 8 ezer hal meg tüdődaganat miatt. A HUNCHEST II. programban alacsony dózisú CT-vizsgálattal országosan 3000 ember szűrését végzik el térítésmentesen. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által szervezett Magyar Tüdőrák modellvizsgálathoz a DE Tüdőgyógyászati Klinika és a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika közösen csatlakozott.

    Hirdetés

    A vizsgálatban azokat szűrjük, akik a magas rizikójú csoportba tartoznak

    Több feltételnek is meg kell felelni a páciensnek. Az 50-75 év közötti életkor mellett fontos, hogy legalább 25 éven át napi 1 csomag cigarettát szívott, jelenleg is aktív dohányos, vagy kevesebb, mint 10 éve szokott le, tüdődaganat semmilyen jelét nem mutatja, az elmúlt 12 hónapban nem vett részt mellkas CT-vizsgálaton, korábban nem volt tüdőrákos- sorolta Székely András, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház radiológusa.

    A szakemberek egyetértenek abban, hogy a betegséget a lehető legkorábbi állapotában az alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálattal (LDCT) lehet kiszűrni, minimális sugárterhelés mellett. A szűrés hatékonyságát több nemzetközi tanulmányban is vizsgálták. Egyes eredmények szerint az LDCT-vel a tüdőrák-halálozás 20 százalékkal csökkenthető. A kimutatott daganatok több mint fele 1-2 cm-es, így sebészi úton még eltávolítható volt.

    Országosan is szeretnék bevezetni

    A HUNCHEST II. keretében a vizsgálatokat országszerte 10 kórházban, köztük a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika I. emeleti CT-vizsgálójában végzik. A pácienseknek nem adnak kontrasztanyagot, a vizsgálat pár percig tart. A szűrés után mindenki megkapja a leletét, akinél problémát látnak, azt a Tüdőgyógyászati Klinikára irányítják.

    A daganatgyanús eseteket a klinika szakemberei kísérik figyelemmel, úgynevezett szoros követés következik. Amennyiben beigazolódik a gyanú, műtéttel eltávolítják a daganatot. A korai stádiumban felismert betegség, nagyon jó eséllyel gyógyítható – mondta Bittner Nóra, a DE KK Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója.

    A kórházban júniusig összesen 300, 50 év fölötti, erős dohányost vizsgálnak meg, és gyűjtenek minél több adatot az egészségi állapotukról.  A programmal szeretnék felhívni a rizikócsoportba tartozók és az orvosok figyelmét erre a szűrésre.  A végső cél az, hogy néhány éven belül országosan is be lehessen vezetni ezt a típusú vizsgálatot. A pácienseket elsősorban a háziorvosoktól, tüdőgyógyászoktól, belgyógyászoktól várják, de egyénileg is lehet jelentkezni azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. Beutaló nem szükséges, de a CT információs pultnál személyesen vagy telefonon (52/511-839 - hétköznap 11:00-15:00 között) időpontot kell egyeztetni. 

    Olvasson tovább! Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2020.02.14 13:03, Megjelenés: 2020.02.14 13:03
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Koronavírus: fontosabbnak gondoljuk a védőoltásokat és a gyógyszer-innovációt

    Növekedett a tudományos és innovatív megoldások elismertsége a koronavírus-járvány hatására: a magyarok többsége fontosabbnak gondolja a védőoltásokat és az új fejlesztésű gyógyszereket, valamint a gyógyszeripari innovációt - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

    Csak forralás után fogyasztható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében

    Visszavonásig csak forralás után fogyasztható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében, mert Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak benne egy vizsgálaton - közölte a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. kedden az MTI-vel.

    A szédülés kivizsgálása: CT és MRI

    A szédüléses betegségek kivizsgálásához - leszámítva egy-egy nagyon egyértelmű esetet - hozzátartozik valamilyen, a koponyát belülről ábrázoló képalkotó vizsgálat elvégzése. Ez vagy koponya-MRI, vagy koponya-CT-vizsgálatot jelent. A kettő között a különbség kissé leegyszerűsítve az, hogy az MRI a lágy részeket ábrázolja jobban, míg a CT a csontos struktúrákat. 

    Röntgenvizsgálat: van-e határérték? - Az orvos válaszol

    Gerincproblémák miatt hét felvételt készítettek az ágyéki gerinc- és medencerészről. Egy ilyen röntgensugár dózisa nagyjából milyen időszakkal egyenértékű háttérsugárzásnak felel meg? Egy vizsgálattal ennek hétszeresét kaptam dózis gyanánt? Mivel idén már volt egy koponya-CT-m is kontrasztanyaggal, nem tudom, hol járhatok az esetleges határértékhez képest. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A tüdőrák kivizsgálási módszerei

    A tüdőrák az esetek többségében tünetszegény, a korai stádiumban a betegek többségének nincsenek markáns tünetei. A kórtörténet alapos felvétele során utólagosan azonban kideríthető, hogy a szűréssel kiemelt betegek felében voltak olyan tünetek, amelyek alapján, ha a beteg orvoshoz fordult volna, a diagnózis korábban felállítható lett volna. A tüneteket a daganat helyi hatása, az áttétek, valamint a paraneoplasiás jelenségek váltják ki.

    3D CT-felvétel: Milyen beavatkozások előtt és miért fontos?

    A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos panorámaröntgen. Dr. Jancsecz Péter, a Zuglói Fogászat vezető szájsebésze arról beszél, miért érdemes 3D felvételt készíttetni bizonyos beavatkozások előtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.