Elmúlt az életveszély Rabeya és Rukaya esetében is

InfoRádió
megjelent:

2020-ban is folytatódik a magyar orvoscsoport által szétválasztott bangledesi ikrek kezelése. A plasztikai sebészeti csapat vezetője szerint egyikük, Rukaya életkilátásai már nem rosszak, de még nem nevezhetők biztosnak.

Az Operation Freedom fantázianevű projektet egy maroknyi orvoscsoport hívta életre azért, hogy megmentse egy bangladesi sziámi ikerpár életét. A programhoz az alapítás óta majdnem száz orvos csatlakozott már - mondta el az InfoRádiónak Pataki Gergely, a Cselekvés Alapítvány alapítója, a bangladesi műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője.

Az ikrek egyike sincs már életveszélyben

Az elmondható, hogy előre mutató, innovatív megoldások születtek a bangladesi orvoscsoporttal történő együttműködés során, ami egy nagy szakmai, kulturális és vallási egymásra találás is volt" - árulta el Pataki Gergely, aki szerint az utókor dönti majd el, hogy a magyar egészségügyi és humanitárius vállalkozások között ez milyen léptékű.

A gyermekek állapotáról szólva elmondta, Rukaya, a rosszabb állapotban lévő kislány koponyáján egy csontpótló műtétet hajtottak végre Csókay András vezetésével, testvérénél, Rabeyánál pedig egy hasonlót készítettek elő egy plasztikai műtét formájában, így várhatóan a jövő héten Rabeya koponyacsontpótlása is megtörtéhet.

Pataki Gergely doktor szerint kijelenthető, hogy az ikrek egyike sincs már életveszélyben, Rabeya például már jár is, segítséggel beszél, és énekel - magyar dalokat, amiket a több hónapos orvosi kezelés alatt tanult az orvosoktól. Rukaya felépülése egy kicsit lassabb ütemben halad.

(InfoRádió)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.