Döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

Az év praxisa a Kárpát-medencében
megjelent:

Május 10-ig tart Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. A pályázat meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

A betegek idén nyolcadik alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról a www.evpraxisa.hu portál ajánló oldalára, hiszen ez a pályázat a közre, a betegre bízza annak eldöntését, hogy kiben hisz, kit tart a legjobbnak.

Az elmúlt hét esztendő alatt több mint 1400 hazai és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette hálás betegei, települése polgármesteri hivatala, plébánosa, lelkésze, idős otthona vagy éppen könyvtára elismerését a nemes versengésben. Közülük 140 praxis munkatársai vehették át „Az év praxisa a Kárpát-medencében” kitüntető elismerést Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületében, utoljára 2017 szeptemberében.

Az alapellátást végző gyógyítók felelőssége itthon és a határon túl is óriási, éppen ezért megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit ez a pályázat biztosít is számukra, hiszen nem ismer határokat.

Már számos ajánlás érkezett

Az eddig beküldött történetek többek között Erdélyből, Pécsről, Napkorról, Egerből, Debrecenből, Nyíregyházáról, Kecskemétről, Mezőkövesdről, Békésről, Budapestről, Miskolcról, Kővágószőlősről, Szolnokról és Esztergomból érkeztek. Az ajánlók között a hálás páciensek mellett szerepel Pécs Megyei jogú Város Önkormányzata, de a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is.

Az ajánlások meggyőzően bizonyítják, hogy mennyi remek háziorvos és mennyi fantasztikus teljesítmény van a hazai és a határon túli egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberileg is. A történetek remek szereplői például a debreceni orvos, aki addig vizsgálgatta melleire panaszmentes betegét, amíg beigazolódott gyanúja. Melleltávolítás, kemoterápia, sugár, és a hálálkodó kisgyermekes anyuka, aki, ha nem ilyen kitartó háziorvosa, nem írhatja meg történetét. Az empatikus nyíregyházi orvos, ő nagy tudású szintén háziorvos édesapja nyomdokait követi, ráadásul nem fogad el hálapénzt! A fiatal újszilvási doktornő, hozzá 30 kilométeres távolságból is hordják a szülők gyermekeiket, vagy a mezőkövesdi orvos, aki a vasárnapi kerítésfestés mellől ugrik a beteg kisfiúhoz. A lényeg a szakma ismerete mellett: a partneri kapcsolat, az orvos-beteg bizalom, a türelem, az odafigyelés és az empátia.

Május 10-ig várják a további történeteket

A legjobb történetek szereplői közül az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri választja majd ki azt a 10 magyarországi, illetve 10 határon túli háziorvost és csapatát, akikre május 20-tól június 2-ig az internetes portálon szavazhatnak majd a betegek.

A zsűri tagjai:

  • Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános,

  • Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke,

  • Tóth Róbert, az Egis kereskedelmi igazgatója,

  • Dr. Horváth Ildikó, Dr. Farsang Csaba, Dr. Kásler Miklós és Dr. Rurik Imre professzorok,

  • Debreceni Mihály, az MTVA felelős szerkesztője,

  • Sztankó Péter, a Webbeteg ügyvezető igazgatója.

A díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásainak köszönhetően.

Egy-egy életmentő, vagy éppen hétköznapi történet megírásával és elküldésével május 10-ig ajánlhatják háziorvosukat!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.