• Új terápiás utakat nyithat meg az onkológiában a kén-hidrogén

    Szerző: Országos Onkológiai Intézet

    Az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Immunológia és Toxikológia Osztályának kutatói a kén-hidrogén élettani és onkológiai funkcióiért felelős molekuláris útvonalakat vizsgálják.

    Dr. Nagy Péter tudományos osztályvezető és csapata egy új módszert dolgozott ki a kén-hidrogénnek a sejtek kommunikációjában betöltött szerepeinek a vizsgálatára. Külföldi kutatókkal közreműködve, a módszer segítségével, két olyan enzimrendszert is sikerült azonosítani, amelyek egymást segítve irányítják a kén-hidrogén által szabályozott sejten belüli jelátviteli folyamatokat. A kutatócsoport felfedezései alapvető információkat szolgáltatnak a kén-hidrogént célzó onkológiai terápiák bevezetéséhez.

    A kén-hidrogén előnyös élettani hatásai

    Az elmúlt két évtized kutatásai rávilágítottak arra, hogy számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban talán még a nitrogén monoxidnál is fontosabb szerepet tölt be a záptojás jellegzetes kénes szagáért felelős kén-hidrogén. (Az 1998-as orvosi Nobel díjat a nitrogén monoxid élettani funkciójának feltárásáért ítélték oda.)

    Hirdetés

    A kén-hidrogénnek az agyműködésben, a vérnyomás-, a szív- és érrendszer, valamint az anyagcsere szabályozásában nélkülözhetetlen szerepe van. Számos előnyös élettani hatása, mint például gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, illetve a férfiak szexuális potenciáljára való hatása is ismert.

    A kén-hidrogén a tumorok érképzését is elősegíti

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Onkológiai vonatkozásban a közelmúltban láttak napvilágot azok a kutatási eredmények, amelyek megmutatták, hogy vastagbél-, tüdő-, és emlőrákban a rákos sejtek a kén-hidrogén előnyös sejtélettani funkcióit kihasználva védik magukat az immunrendszer ellen és rendezkednek be a túlélésre. Fontos szerepet játszik a kén-hidrogén a tumor érképzésében is, amely a daganatok terjedéséhez és növekedéséhez járul hozzá, ez a beteg számára kedvezőtlen folyamat biztosítja a daganatok számára a tápanyag utánpótlását, illetve az anyagcsere zavartalan működését.

    (Országos Onkológiai Intézet)

    Legutóbb frissült: 2016.01.23 20:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.