Új terápiás utakat nyithat meg az onkológiában a kén-hidrogén

Szerző: Országos Onkológiai Intézet

Az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Immunológia és Toxikológia Osztályának kutatói a kén-hidrogén élettani és onkológiai funkcióiért felelős molekuláris útvonalakat vizsgálják.

Dr. Nagy Péter tudományos osztályvezető és csapata egy új módszert dolgozott ki a kén-hidrogénnek a sejtek kommunikációjában betöltött szerepeinek a vizsgálatára. Külföldi kutatókkal közreműködve, a módszer segítségével, két olyan enzimrendszert is sikerült azonosítani, amelyek egymást segítve irányítják a kén-hidrogén által szabályozott sejten belüli jelátviteli folyamatokat. A kutatócsoport felfedezései alapvető információkat szolgáltatnak a kén-hidrogént célzó onkológiai terápiák bevezetéséhez.

A kén-hidrogén előnyös élettani hatásai

Az elmúlt két évtized kutatásai rávilágítottak arra, hogy számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban talán még a nitrogén monoxidnál is fontosabb szerepet tölt be a záptojás jellegzetes kénes szagáért felelős kén-hidrogén. (Az 1998-as orvosi Nobel díjat a nitrogén monoxid élettani funkciójának feltárásáért ítélték oda.)

A kén-hidrogénnek az agyműködésben, a vérnyomás-, a szív- és érrendszer, valamint az anyagcsere szabályozásában nélkülözhetetlen szerepe van. Számos előnyös élettani hatása, mint például gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, illetve a férfiak szexuális potenciáljára való hatása is ismert.

A kén-hidrogén a tumorok érképzését is elősegíti

Onkológiai vonatkozásban a közelmúltban láttak napvilágot azok a kutatási eredmények, amelyek megmutatták, hogy vastagbél-, tüdő-, és emlőrákban a rákos sejtek a kén-hidrogén előnyös sejtélettani funkcióit kihasználva védik magukat az immunrendszer ellen és rendezkednek be a túlélésre. Fontos szerepet játszik a kén-hidrogén a tumor érképzésében is, amely a daganatok terjedéséhez és növekedéséhez járul hozzá, ez a beteg számára kedvezőtlen folyamat biztosítja a daganatok számára a tápanyag utánpótlását, illetve az anyagcsere zavartalan működését.

(Országos Onkológiai Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Erős Nikolett: Testi, lelki és...

Emberfeletti munka, megfeszített munkatempó, és túlórák – a helyzet minden egészségügyi dolgozónak ismerős. Van azonban egy területe az...

Kontrollvizsgálat: vérkép...

Az onkológiai kezelések ideje alatt folyamatosan, a terápiák lezárultával pedig meghatározott időközönként kell a daganatos betegeknek különféle...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.