A Germanwings tragédiához hasonló esetek szinte kivédhetetlenek

Szerző: WEBBeteg

Az egész világot felkavaró 2015-ös Germanwings tragédia számos kérdést felvet. Az esemény utáni napokban kiderült ugyanis, hogy nem baleset történt, hanem a másodpilóta szándékosan vezette a hegyek közé a repülőgépet.

Mint ismert, 2015. március 25-én a Barcelonából Düsseldorfba közlekedő járat 144 utassal és 6 fős személyzettel lezuhant a francia Alpok lábánál, melyet sajnos senki nem élt túl. A gép olyan erővel csapódott a hegyek közé, hogy maradványai hatalmas területen szóródtak szét. A gépen egy 16 fős német iskolás csoport is utazott, valamint két csecsemő is életét vesztette a szerencsétlenségben.

Az először balesetnek hitt esetről a tragédia másnapján kiderült, hogy nem véletlen történt, ugyanis a gép feketedobozának tanúsága szerint a másodpilóta szándékosan vezette a földnek az utasokkal teli gépet.

Azt már nyilvánosságra hozták, hogy a másodpilóta, Andreas Lubitz súlyos depresszióval küzdött, amely miatt korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

Sok esetben elkerülhetetlen a tragédia

A WEBBeteg által megkérdezett pszichiáter szakorvos a következőképpen reagált az esetre:

"Sajnos a keddi Germanwings tragédiához hasonló esetek számos tényező miatt szinte kivédhetetlenek. A világon sokkal több depressziós beteg él, mint amennyit valóban diagnosztizálnak. Előfordul, hogy a beteg a problémáival először a háziorvosához fordul, ahol szomatikus betegségekre gyanakodva már az elején rossz irányba, pl. belgyógyászati kivizsgálásokra irányítják. Azonban akkor sem biztos, hogy felismerik a depressziót a páciensnél, ha minden szükséges lépést megtettek ennek érdekében.

A keddi esetnél ismert, hogy a másodpilóta magánéleti problémákkal küzdött, valamint pszichiátriai kezelés alatt is állt már depresszió miatt, ám azt külső szemlélőként nehéz megmondani, hogy ennek ellenére milyen okok vezethettek addig, hogy ilyen tettet hajtson végre.

Éppen ezért szükséges mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkentsük annak a rizikóját, hogy a félrekezelésekből vagy épp a betegség fel nem ismeréséből adódóan megtörténhessenek ilyen tragédiák."

A legtöbb esetben az öngyilkosságot elkövető személy csak saját magában akar kárt tenni, ám ritka esetben előfordul a keddi tragédiához hasonló eset is. Az úgynevezett kiterjesztett öngyilkosság esetében, a súlyos depresszióban szenvedő személy másokat, általában közeli hozzátartozóit is bevonja a cselekménybe, természetesen azok tudta és beleegyezése nélkül.

(WEBBeteg - M.J.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A depresszió kialakulásának okai

Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a...

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

Depresszióra gyanakszik? Ezek a...

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

A depresszió és az öngyilkossági...

A depresszió komplex mentális betegség, szerteágazó tünetegyüttes. Hatása érvényesül a lelki és testi folyamatokban, a szociális kapcsolatokban, a...

A depresszióról részletesen

A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő...

Orvosok, akik megölik magukat

Évente mintegy 300-400 orvos követ el öngyilkosságot az USA-ban, durván naponta egy. Nincs még egy olyan foglalkozás, ahol ilyen magas lenne az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.