Megsértik az orvosi titoktartást

Szerző: Független Hírügynökség

Orvosi titoktartás megsértése miatt érkeznek panaszok az Egészségbiztosítási Felügyelethez. Ilyen például, ha a pácienssel a folyosón közlik a betegségét. Ezek ugyan nem mindennapos esetek, de az egyik legalapvetőbb betegjog sérül ezzel.

Az orvosi titoktartás megsértése miatt eddig alig tízen tettek panaszt. A felügyeleti panaszlistát a hosszú várakozások, és az ellátás rossz ütemezése vezeti. Az orvosi kamara etikai bizottságához pedig a nem elég alapos tájékoztatás miatt fordulnak a legtöbben.

A felügyelethez olyan panasz is érkezett, hogy egy nőgyógyászati vizsgálatra érkező nőt nyitott ablak mellett, egy földszinti helyiségben akartak megvizsgálni. A nő kérte az orvost, hogy csukja be az ablakot. Később panaszt tett a felügyeltnél, ahol megállapították az orvosi titoktartás megsértését.

Egy másik esetben a váróban kérdezték ki a betegeket, a harmadik esetben a nővérpultnál beszélgettek az egészségügyi dolgozók betegek jelenlétében az egyes betegek állapotáról, betegségéről, és volt olyan eset, amikor egyszerre vizsgáltak meg több beteget - mondta Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke.

A szabály nyilván többször sérül, mint ahány panasz érkezik, a várakozók száma, a rendelő helyiségek mérete, az egymást gyorsan váltó betegek körforgása, ez mind megteremthet egy-egy olyan pillanatot, amikor ez a hiba előfordulhat - mondta Harsányi László, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke.

Ha bebizonyosodik a titoksértés, azért 10 és 100 ezer forint közötti bírság szabható ki.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Az orvosi titoktartásról

Alapelv, hogy az egészségügyi ellátásban keletkező összes adat a beteg tulajdona, felettük ő rendelkezik. Ez azonban nem abszolút érvényű: egyes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.