Az orvosi titoktartásról

Szerző: WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász

Az egészségügyi ellátásában részt vevő személyek a beteg ellátása során tudomásukra jutott egészségügyi és személyes adatokat csak az arra jogosulttal közölhetik, és azokat kötelesek bizalmasan kezelni.

A betegnek joga van arról nyilatkozni, hogy betegségéről, annak várható kimeneteléről kiknek adható felvilágosítás, illetve kiket zár ki egészségügyi adatainak részleges vagy teljes megismeréséből.

Egyes - törvényben meghatározott - esetekben az adatokat az érintett beteg hozzájárulásának hiányában is közölni kell, amennyiben ezt mások életének, testi épségének és egészségének védelme szükségessé teszi.

Az érintett beteg hozzájárulása nélkül is közölni lehet az egészségügyi adatokat a beteg további ápolását, gondozását végző személlyel is, hiszen ezek ismeretének hiányában a beteg egészségi állapota károsodhat.

A betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálata és gyógykezelése során csak azok a személyek legyenek jelen, akiknek részvétele az ellátásban szükséges, illetve azok, akiknek jelenlétéhez a beteg hozzájárult, kivéve, ha törvény másként nem rendelkezik. A beteg arra is jogosult továbbá, hogy vizsgálatára és kezelésére olyan körülmények között kerüljön sor, hogy azt beleegyezése nélkül mások ne láthassák, ne hallhassák, kivéve, ha a sürgős szükség és a veszélyeztető állapot esetén ez elkerülhetetlen.

A beteg kijelölhet egy olyan személyt, akit kórházi elhelyezéséről, egészségi állapotának alakulásáról értesíthetnek, illetve joga van bármely személyt kizárni ebből. A beteg által megnevezett személyt a gyógyintézet köteles értesíteni a beteg elhelyezéséről, valamint egészségi állapotának jelentős mértékű változásáról.

A törvényekről
Az orvosi titoktartásról egy részről az Infotörvény (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról), más részről az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvények, amilyen a GDPR (a Parlament és a Tanács 2016/679 (EU) Rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (Általános Adatvédelmi Rendelet)) rendelkeznek. Az előbbi egy általánosabb védelmet ad, míg az utóbbi kifejezetten az egészségügyi személyes adatokkal foglalkozik.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Mit kell tudnunk az orvostechnikai...

Cikkünk témája egy már lezárult és nyugvópontra került vizsgálat eredményéről számol be, a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó készítményekkel...

Az orvosi titoktartásról

Alapelv, hogy az egészségügyi ellátásban keletkező összes adat a beteg tulajdona, felettük ő rendelkezik. Ez azonban nem abszolút érvényű: egyes...

Reklámozhatnak-e gyógyszerterméket...

A hatályos jogszabályok betartása mellett lehetséges-e a piaci szereplők számára a manapság divatos influenszer-marketinget alkalmazni? A kérdést a...

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.