• Az orvosi titoktartásról

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász

    Az egészségügyi ellátásában részt vevő személyek a beteg ellátása során tudomásukra jutott egészségügyi és személyes adatokat csak az arra jogosulttal közölhetik, és azokat kötelesek bizalmasan kezelni.

    A betegnek joga van arról nyilatkozni, hogy betegségéről, annak várható kimeneteléről kiknek adható felvilágosítás, illetve kiket zár ki egészségügyi adatainak részleges vagy teljes megismeréséből.

    Hirdetés

    Egyes - törvényben meghatározott - esetekben az adatokat az érintett beteg hozzájárulásának hiányában is közölni kell, amennyiben ezt mások életének, testi épségének és egészségének védelme szükségessé teszi.

    Az érintett beteg hozzájárulása nélkül is közölni lehet az egészségügyi adatokat a beteg további ápolását, gondozását végző személlyel is, hiszen ezek ismeretének hiányában a beteg egészségi állapota károsodhat.

    A betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálata és gyógykezelése során csak azok a személyek legyenek jelen, akiknek részvétele az ellátásban szükséges, illetve azok, akiknek jelenlétéhez a beteg hozzájárult, kivéve, ha törvény másként nem rendelkezik. A beteg arra is jogosult továbbá, hogy vizsgálatára és kezelésére olyan körülmények között kerüljön sor, hogy azt beleegyezése nélkül mások ne láthassák, ne hallhassák, kivéve, ha a sürgős szükség és a veszélyeztető állapot esetén ez elkerülhetetlen.

    A beteg kijelölhet egy olyan személyt, akit kórházi elhelyezéséről, egészségi állapotának alakulásáról értesíthetnek, illetve joga van bármely személyt kizárni ebből. A beteg által megnevezett személyt a gyógyintézet köteles értesíteni a beteg elhelyezéséről, valamint egészségi állapotának jelentős mértékű változásáról.

    A törvényekről
    Az orvosi titoktartásról egy részről az Infotörvény (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról), más részről az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvények, amilyen a GDPR (a Parlament és a Tanács 2016/679 (EU) Rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (Általános Adatvédelmi Rendelet)) rendelkeznek. Az előbbi egy általánosabb védelmet ad, míg az utóbbi kifejezetten az egészségügyi személyes adatokkal foglalkozik.
    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
    Módosítva: 2020.08.27 18:35, Megjelenés: 2008.01.02 11:10
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Bűncselekmény-e a hálapénz elfogadása?

    Mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot? Jobban ismeri-e annak évtizedek óta változatlan normáit, mint a szabályozási újdonságokat? Hogyan befolyásolja az iskolai végzettség vagy a médiafogyasztás a jogtudatot?

    A betegek gyakran nem tudják, mihez van joguk

    Hazánkban a betegjogi képviselők törvényben és jogszabályban meghatározott keretek között védik a betegek jogait, segítik őket azok megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselőkhöz bárki fordulhat panaszával, de különös tekintettel kell lenni azokra, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások