Magyar kutató nyerte el a FENS-díjat

Well pr
megjelent:

A kétévenként odaítélt Boehringer Ingelheim gyógyszergyár és az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetsége (FENS) Kutatási Díját az idegtudományok területén elért rendkívüli kutatási eredményeinek elismeréseként az idei évben a Magyar Tudományos Akadémia Kísérletes Orvostudományi Intézetének kutatója, dr. Makara Judit nyerte el.

A 2002-ben alapított díj célja, hogy megbecsülje a fiatal tudósok idegtudományok területén elért kiemelkedő kutatásait, és támogatást nyújtson számukra a további munkában. A díjat Milánóban az Európai Idegtudományok 2014. évi, 9. Fórumán adták át.

Dr. Makara Judit

Az idei évben a FENS (Európai Idegtudományi Társaságok Szövetsége) és a Boehringer Ingelheim közös díját Makara Judit a Magyar Tudományos Akadémia Kísérletes Orvostudományi Intézet kutatója nyerte el, az idegsejtek információ-feldolgozását vizsgáló kutatásaival. Munkájának köszönhetően jobban megismerhetjük az idegsejtek működését, annak változásait a környezeti hatásokra, ezek szerepét a memória kialakulásában illetve hatását a tanulásában részt vevő agyi struktúrára. Ezek a jelentős kutatási eredmények segíthetnek felderíteni és funkcionálisan megérteni az idegrendszeri megbetegedések, mint például az Alzheimer-kór vagy más mentális zavar hátterét is.

“Büszkék vagyunk arra, hogy immár hetedszer nyílik lehetőségünk olyan fiatal tudósokat elismerésére, akik kiemelkedő idegtudományi kutatásokat folytatnak. Makara Judit munkássága hozzájárulhat ahhoz, hogy forradalmasítsuk az emberi agy komplexitásával kapcsolatos tudásunkat, és emellett előremutató orvosi fejlesztések hajtóereje is lehet. Megtiszteltetés számunkra, hogy átnyújthatjuk neki a Boehringer Ingelheim FENS Kutatási Díját.” – mondta Bernd Sommer, a Boehringer Ingelheim idegtudományok kutatási részlegének alelnöke.

“Ez az elismerés egyszerre megerősít és biztat, hogy folytassam a kutatásaimat és hozzájáruljak a neuronális működésekkel kapcsolatos tudás gyarapodásához. Remélhetőleg a jövőben sokkal jobban megismerjük a neuronális információ kódolását és az ennek hátterében álló sejtszintű mechanizmusokat, és talán megérthetjük a tanulási és gondolkodás folyamatok működését”– mondta dr. Makara a díjról szóló oklevél átvételekor.

Az Alzheimer-kór okai

Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen lévő idegsejtjei károsodnak. Az Alzheimer-kór okai

A Boehringer Ingelheim egyike a világ 20 legnagyobb gyógyszeripari vállalatainak. A német vállalat világszerte 142 képviselettel rendelkezik, több mint 47 400 alkalmazottat foglalkoztat. Az 1885-ben alapított családi vállalkozás elkötelezett az innovatív, jelentős terápiás értékű humán- és állatgyógyászati termékek kutatása, fejlesztése, gyártása és értékesítése iránt.

(Well PR)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.