Bemutatkozott az új betegjogi szervezet

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

2012. november elsejével új betegjogi szervezet alakult Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ néven. Az új szervezet vezetői azt ígérik, maximálisan érvényesítik majd a betegek, gyerekek, ellátottak jogait, s egy emberközpontúbb rendszert hoznak létre.

Tizenhat évvel az egészségügyi törvény, és 13 évvel az után, hogy felállt a betegjogi rendszer, mégis az egészségügy legelhanyagoltabb területe volt eddig a beteg- és ellátottjog. A Semmelweis Terv célkitűzései szerint azonban most megalakult az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK), ahol a nap 24 órájában várják a bejelentéseket.

Az OBDK 107 jogvédő munkatársa 7 regionális intézetében várja mindazokat, akik egészségügyi ellátásuk során úgy érezték, sérültekk a jogaik – mondta dr. Novák Krisztina, a központ főigazgatója, hozzátéve: a szervezet nem csak betegjogi kérdésekkel, hanem dokumentációval és a határon átnyúló ellátások koordinálásával is foglalkozik.

Az OBDK márciusra tervezi a jogvédelmi hálózat teljes felállítását, s addig a jelenlegi jogvédők továbbképzése is várhatóan lezajlik majd. – Az OBDK alapvető feladata a tájékoztatás, a panaszjog érvényesítésének segítése és a peren kívüli megegyezésre való törekvés. A szervezet műhiba-gyanús esetek jogi képviseletével nem foglalkozik, de ha ilyen segtségre van szükség, a kollégák arra is keresnek megoldást, s továbbirányítják a beteget – folytatta Novák Krisztina.

A szervezet elérhetőségeit minden egészségügyi ellátási intézményben ki kell függeszteni, a regionális intézetek elérhetőségeiről pedig a www.obdk.hu weboldalon tájékozódhat. Az OBDK zöld száma folyamatosan, és belföldről ingyenesen hívható (06-80-620-055; külföldről: +36-20-489-96-14), valamint az [email protected] email címen is tehet bejelentést.

Betegjogi képvisel?k
A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Mikor fordulhat hozzájuk?

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.