Felmérés a nemdohányzók védelméről szóló törvényről

MTI
megjelent:

Tízből négy megkérdezett teljes mértékben egyet ért a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel, további közel 50 százalékuk a korlátozás szükségességét támogatja, de a tervezett intézkedést túlzónak tartja - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

Az intézkedés értelmében 2012. január 1-jétől tilos lesz a dohányzás a közforgalmú intézményekben, többek között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön, a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.

A dohányzási szokásokkal egyező eredmények

A dohányzók és nemdohányzók véleménye ebben a kérdésben jelentős különbséget mutat - derült ki a WEBBeteg.hu megbízásából készített felmérésből. A dohányosok 20 százaléka teljes mértékben elutasítja, 60 százalékuk inkább csak a korlátozás szükségességével ért egyet, de a megadott feltételek mellett túlzónak tartja azt.

Az intézkedéssel szemben főként az erős, naponta legalább több mint 20 szál cigarettát elszívók és a legfiatalabbak a legelutasítóbbak. A nem dohányzók 65 százaléka maximálisan egyet ért a törvénnyel, és nem tartja túlzónak a korlátozásokat.

A nem dohányzók 51 százalékát kifejezetten zavarja a cigarettafüst, 41 százalékuk alkalmanként elviseli, és csupán a kisebbség mondja azt, hogy nem zavarja, ha dohányoznak a környezetében.

Az alapfokú végzettségűek több mint fele, míg a felsőfokú végzettségűek 68 százaléka ért egyet teljes mértékben az intézkedéssel, a 18-35 évesek körében lényegesen magasabb a maximálisan támogatók aránya, mint az idősebbeknél.

A Szinapszis Kft. 2011 októberében online, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság dohányzással kapcsolatos véleményét.

Passzív dohányzás

A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, amely jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák. A passzív dohányzás kevésbé ismert hatása

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.