Orvoshoz nem szeretünk járni - de akkor honnan tudjuk, mi a baj?

Szinapszis
megjelent:

Akut panasz, vagy betegség fennállásakor, az esetek több mint 90 százalékában nem fordulunk orvoshoz, noha a legtöbben félünk a problémák okozta esetleges szövődményektől – derül ki a Szinapszis Kft. kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg internetes portál megbízásából készített.

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 16 százaléka soha, 79 százalék csak a tünetek súlyosbodása esetén fordul akut panaszokkal orvoshoz annak ellenére, hogy a konzultációt elhagyók több mint háromnegyede tart az esetleges szövődményektől. A középkorúak (36 és 55 év között) egyötöde soha nem megy el szakemberhez, az idősebbek 84 százaléka is csak akkor, ha a panaszok fokozódnak.

Miért nem megyünk orvoshoz, ha félünk a következményektől?

A válaszadók 36 százaléka egyszerűen nem szeret orvoshoz járni, 29 százalék pedig nem akar gyógyszereket szedni. A fiatalok körében a legnagyobb arányban (20 százalék) említett indok, hogy nincs idejük orvoshoz menni, és ez a tényező az életkor emelkedésével fokozatosan csökken, 55 év felett a válaszadók csupán 4 százalékára jellemző.

orvoshoz fordulás diagram

Egy speciális réteget képez a válaszadók 12 százaléka, akik feleslegesnek tartják az orvosi konzultációt, ők azt vélik, hogy úgyis tudják, milyen kezelést javasolna a szakértő. Az egyéb említések között leggyakrabban megjelenő spontán válaszok között szerepelt a házi praktikákkal, természetes megoldásokkal történő próbálkozás valamint a munkahely elvesztésétől való félelem is.

Ön szokta-e egészségügyi problémáit, tüneteit az internet segítségével diagnosztizálni?

A megkérdezettek 30 százaléka szinte mindig vagy gyakran utánanéz panaszainak az interneten, 49százalék csak ritkán, 21százalék pedig soha. Ebben a tekintetben a nők tudatosabbak, mint a férfiak és gyakrabban keresgélnek a neten egészségügyi információkat. Ez az attitűd szintén jellemzőbb a fiatalabb korosztály (29 százalék) körében is, és az életkor előrehaladtával nő azok száma, akik soha nem néznek utána egy-egy problémának.

Az internetes keresések mellett az okostelefonok és a mobilappok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészségügyi információszerzésben. A megkérdezettek átlagosan 52 százaléka rendelkezik okostelefonnal, döntően a fiatalabbak, középkorúak és az eszközbirtokosok közel fele hallott már olyan egészségügyi alkalmazásokról, amelyekkel akár már otthon is ellenőrizheti tüneteit (pl. kiütések, bőrelváltozások ellenőrzése).

(Szinapszis/WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.