• Betegjogi képviselet

    Szerző: MTI

    A beteg ember fokozottan érzékeny és sérülékeny. Gyakran érzi úgy - joggal vagy ok nélkül -, hogy az őt ellátó egészségügyi személyzet nem megfelelő hangon szól hozzá, nem kap elég törődést, figyelmet, nem informálják kellőképpen egészségi állapotáról: vagyis sérülnek betegjogai.

    Csaknem másfél évtizeddel ezelőtt éppen az ilyen, betegeket érintő és helyben is könnyen orvosolható panaszok kivizsgálására és elintézésére hozták létre a betegjogi képviselet intézményét. Az ott dolgozó felkészült, elkötelezett betegjogi képviselők segítenek a betegek eligazodásában, vitás ügyeik rendezésében - egy szóval megkönnyítik a kommunikációt a beteg és az egészségügyi intézmény között.

    A betegjogi képviselők eredetileg a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány égisze alatt végezték tevékenységüket, majd annak megszűnése után a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal lett a "gazdájuk."

    Hirdetés

    Valóban, ez év január 1-től következett be ez a változás - mondja Pósfai Gábor, a hivatal főigazgatója. A nemzetközi gyakorlat, valamint az európai uniós irányelvek értelmében is logikus, hogy a három jogvédő terület - nevezetesen a betegjogi, gyermekjogi és ellátottjogi - egy irányítás alá tartozzon, tevékenységük összehangolása is ilyen formában biztosítható megfelelően.

    A betegjogi képviselők feladatai

    A betegjogi képviseletre igény és szükség van, ezt 1997-es létrehozása óta eltelt tapasztalatok is igazolják. A betegjogi képviselők egyfajta összekötő kapocs szerepet töltenek be a beteg és az őt ellátó egészségügyi intézmény között.

    Felmérés a magyar lakosság körében


    A magyar felnőtt lakosság 64 százaléka gondolja úgy, hogy az orvos is ember és ezért természetes, ha néha hibázik. A megkérdezettek 30 százalék szerint ugyanakkor orvosként nem lehet hibázni, hiszen emberéletekről van szó – derül ki a Szinapszis Kft., a WEBBeteg megbízásából készített felméréséből. A többség tehát egyetért azzal a tétellel, hogy csak az nem hibázik, aki nem is dolgozik. Az orvosi műhibát elfogadók és elutasítók arányaiban nemre, régióra, vagy településtípusra tekintettel nem tapasztalható szignifikáns különbség.Orvosi műhibák: természetes jelenség, vagy elítélendő?>>

    Valamennyi fekvőbeteg intézményben megtalálhatók, hivatali idejükben, amelyről a betegeket minden esetben értesíteni kell, nemcsak ellátják a beteg érdekképviseletét, hanem bizonyos értelemben átveszik a gyakran túlterhelt egészségügyi személyzet feladatait is.

    Sok esetben a beteg csak azt igényli, hogy valaki türelmesen meghallgassa, de ha valóban jogos panasza van, annak megfogalmazásában is segít, és a beteg meghatalmazása alapján kivizsgálásának is eleget tesz. Legtöbb esetben mindkét fél megelégedésére sikerül a félreértéseket elsimítani, és a valódi jogsértéseket "házon belül" rendezni.

    Jelenleg 48 betegjogi képviselőt foglalkoztatunk - közli az igazgató -, akik megfelelő gyakorlattal, felsőfokú képzettséggel rendelkeznek, és elvégezték a 60 órás betegjogi képviselői tanfolyamot. Működésüket a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Jogvédő Főosztálya felügyeli és koordinálja. Területi felosztás szerint dolgoznak, munkájukhoz a hivatal biztosítja a szükséges infrastrukturális hátteret.

    Sokféle témában járatosak        

    Tájékoztatása szerint a betegjogi képviselők működésének feltételeit szigorú szabályok, rendelet, törvény írja elő, jogosítványuk egyértelműen meghatározott. Nem ügyvédek, nem jogi személyek - bár dolgoznak közöttük jogászok -, de sokféle betegjogi témában kompetensek.

    Betegjogi képviselők


    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Mikor fordulhat hozzájuk?>>

    Többek között segítik a betegeket az egészségügyi dokumentációhoz történő hozzájutásban. Megfogalmazzák a betegek esetleges panaszait, írásbeli meghatalmazás alapján képviselhetik a beteget, eljárhatnak ügyében az egészségügyi szolgáltatónál, vezetőjénél, fenntartójánál, illetve az arra hatáskörrel, és illetékességgel rendelkező hatóságoknál.

    Ezen túl előadásokat, tájékoztatókat tartanak az egészségügyi dolgozók részére a betegjogokról, azok esetleges változásairól, és lakossági fórumokat is szervezhetnek a lakosság jogtudatosságának elősegítése céljából.

    Tehát komplex, sokrétű tevékenységről van szó, melyhez a szakmai felkészültségen túl megfelelő empátia is kell: emberismeret, a beteg kiszolgáltatottságának, traumatikus lelkiállapotának megértése, a betegjog, az emberi méltóság képviselete mellett mindkét fél ésszerű kompromisszum készségének elősegítése - húzza alá Pósfai Gábor.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A meghallgatástól a tájékoztatásig és intézkedésig tehát sokféle módszer alkalmazására van szüksége a betegjogi képviselőnek az eredményes végkifejlet érdekében. Munkájának sikerét leginkább a betegek elégedettsége és a sikeres megelőzés jelzi.

    A betegjogi képviselő működése semmiképpen nem jelent "szükséges rosszat" az egészségügyi intézmény számára sem, mert mint egy bizalmi kapcsolaton nyugvó ingyenes szolgáltatás az érdekképviselet speciális formájaként mindkét irányban korrekt és hasznos.

    A jogvédők telefonon elérhetők; a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Jogvédő Főosztálya által működtetett zöld szám a betegek rendelkezésére áll betegjogi kérdésekkel kapcsolatban: 06 80 620-055.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.09.20 09:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Betegjogi képviselők

    A betegjogi képviselők elérhetőségének és ellátási területének listája.

    Betegjogok - A kórház nem börtön!

    A kórház nem börtön, a betegek közül egyre többen vannak tisztában jogaikkal – és élnek is ezekkel. A legfontosabb kérdéseket Kristóf Péter betegjogi képviselő segített tisztázni, aki a debreceni Kenézy Gyula Kórházban, illetve a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában látja el a betegek jogi képviseletét.

    Új foglalkoztatási forma a betegjogi képviselőknek

    A tavalyi évben több mint 15.000 alkalomal keresték fel a betegek panaszaikkal az Országos Betegjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK), illetve jogelődjét. Azokban a szakmákban volt a legtöbb bejelentés, ahol jelentős az egészségügyben dolgozók túlterhelése.

    Sztómaviselők jogai

    A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz való jogot, valamint az önrendelkezéshez való jogot.

    Hová fordulhat a beteg, ha sérelem érte?

    Mindenkit, aki kórházban fekszik, orvosi kezelés alatt áll, vagy akárcsak egy szűrővizsgálaton vesz részt – azaz kapcsolatba kerül az egészségüggyel –, megilletik a betegjogok.

    Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?

    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.