Mennyire megterhelő a gyógyító munka?

MTI
megjelent:

Részletes fizikai és lélektani mérések igazolták, hogy a különböző amerikai szakorvosok terhelése és teljesítménye csak bizonyos részleteiben eltérő. A legkülönbözőbb orvosi területeken dolgozó specialisták vizsgálatában észlelt eredményeket a Medical Care közölte.

Sebész, bőrgyógyász vagy háziorvos: az orvosi pálya különböző területei rendkívüli mértékben eltérőek és eddig a különbségeket és hasonlóságokat csak olyan módon és mértékben mérték, hogy a doktor mennyi időt tölt betegeivel, vagy milyen hosszan tart az operáció.

Vizsgálat a NASA módszereivel

Az Egyesült Államokban, ahol bizonyos szakterületeken dolgozó doktorok úgy érezték, hogy tevékenységüket alábecsülik és ez fizetésükben is megnyilvánul, a legjobb szakértőket vették rá, hogy hasonlítsák össze különféle orvosi szakterületeken a pszichés terhelést, a stressz mértékét. A kutatók az űrkutatási hivatal, a NASA által kidolgozott módszereket használták, amelyekkel az űrhajózásra fölkészülők alkalmasságát, megterhelését igyekeztek összehasonlítani.

Ronnie Horner, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta:történelmileg az orvosi munka intenzitásának szintjét úgy értékelték, hogy mit mondtak a szakemberek és hogyan ítélték meg a betegek. Mi olyan technikákat alkalmaztunk, amelyek rögtön a probléma megoldását követően jelezték, hogy a doktornak milyen megterhelést jelentett ez a feladat.

Munkaidő, stressz, fizikai megterhelés

A vizsgálatban 45 családorvos, 20 belgyógyász, 22 ideggyógyász és 21 sebész vett részt. Részletesen leírták a beteg ellátása után, hogy milyen gondot, feszültséget jelentett a feladat megoldása. A sebészek legalább egy órás műtét után töltötték ki a kérdőíveket, általában a munkanap utolsó operációját követően.

A vizsgálati adatok szerint a munka intenzitása gyakorlatilag egyezett a különböző szakterületeken dolgozó doktoroknál. A belgyógyászok ugyanolyan feladatnak érezték tennivalójukat, mint a sebészek, de ez kisebb volt, mint az ideggyógyászok és a családorvosok esetén.

A sebészek műtét közben nagyobb stresszben voltak, mint a többi területen dolgozók, erősebben koncentráltak és fizikai igénybevételük is nagyobb volt. A munka ellátására viszont kevesebb időt fordítottak, mint a családorvosok. Időben a legtöbb munkát a családorvosok végezték.

A kutatók szerint további megfigyelések szükségesek, de ezek alapján növelhető az orvosképzés, a betegellátás hatékonysága is.

Női orvosok

Szerte a világon a fiatal nők nemzedéke az, amely átalakítja az orvoslás korábban férfiak uralta területét, benépesíti az orvosi egyetemeket és egyre nagyobb számban van jelen az elsődleges ellátás frontján. Egyre nagyobb számban akasztják nyakukba a sztetoszkópot és vesznek a kezükbe szikét: a Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD) legfrissebb adatai szerint Nagy-Britanniában a 35 évnél fiatalabb orvosok 54 százaléka nő, míg ez az arány Franciaországban 58, Spanyolországban pedig 64 százalék. Női orvosok: Magánélet és a karrier összeegyeztethető?>>

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.