Toplista - A leggyakoribb műtétek Magyarországon

MTI
megjelent:

Egyetlen év alatt 8,5 millió orvosi beavatkozást finanszírozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP); a harmadik leggyakoribb beavatkozás, szám szerint 28.383 a császármetszés, azaz minden harmadik baba így jön világra - írja a Népszabadság a pénteki lapszámban.

Miközben az átlagos magyar leggyakrabban szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek okozta panaszokkal fordul orvoshoz, a legtöbb műtétre mégsem ezekben a szakmákban kerül sor.

Az OEP listáján az első helyen a szürkehályog (64.453), a második helyen az abortusz (32.061), a harmadik helyen a császármetszés (28.383), a negyedik helyen pedig a boncolás (27.400) szerepel. A Népszabadságnak a szűrkehályogműtétek számát részben a lakosság öregedésével, a császármetszések magas számát a műhibaperektől való félelemmel és az idősebb kori szülések gyakoriságával magyarázták a megkérdezett orvosok.

Ugyanakkor a Weltner János, a Semmelweis Egyetem sebészfőorvosa kevésnek tartja a boncolások számát. Ez a mutató azt jelenti - mondta a lapnak -, hogy a kórházban elhunyt betegek 70 százalékát nem boncolják, pedig ez lenne az egyetlen mérője a gyógyítás minőségének. Így derülhetne ki, hogy a beteg kapott-e megfelelő kezelést.

(MTI)

Cikkajánló

A műtétek után nagyon ritkán fordul csak elő, hogy valakinek ne legyenek panaszai. A legtöbb betegnél csak egy-két apró, gyorsan múló probléma merül fel operáció után, míg másoknál olyan súlyos komplikációk is jelentkezhetnek, mint a tüdőgyulladás vagy a fertőzés.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.