• A lombikbébik magasabbra nőnek - Kutatás

    Szerző: Medipress

    Az Aucklandi Egyetem Liggins Intézetében végzett vizsgálatok szerint a mesterséges módon fogant gyerekek 6 éves korukra átlagosan 2,6 cm-rel magasabbak természetes úton fogant társaiknál.

    A kutatás során nagyjából 200 gyereket vizsgáltak meg, és a különbség egyéb tényezők figyelembe vételével - mint a szülők magassága - is szignifikánsnak bizonyult.Wayne Cutfield, a Liggins Intézet igazgatója elmondta, hogy a jelenség okára egyelőre még nem jöttek rá, de köze lehet hozzá azoknak a peteérést serkentő szereknek, amelyeket a mesterséges megtermékenyítésre készülő anyák szednek, illetve annak a speciális környezetnek is, amelyben az embriók 36 órán keresztül tartózkodnak, mielőtt beültetnék őket az anya méhébe.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy másik lehetséges ok Cutfield szerint az lehet, hogy az orvosok a legnagyobb, legéletképesebb embriókat választják ki a beültetésre. Kifejtette továbbá, hogy a kutatások során világossá vált, hogy még több lombikbébikkel kapcsolatos vizsgálatra van szükség: „Eddig nem túl sok tanulmány készült a mesterséges úton fogant gyerekekről, és ez az első, amely a növekedésükkel és az anyagcseréjükkel foglalkozik.”

    Cutfield szkeptikusan áll azokhoz a korábbi kutatásokhoz, melyek szerint a mesterségesen fogant gyerekek hajlamosabbak az asztmára és ízületi gyulladásra: „A lombikbébik nagyobb valószínűséggel születnek kis súllyal, idő előtt, gyakran születnek ikrek, vagy akár hármas ikrek. Ez mind okot adhat arra, hogy később egészségügyi problémáik legyenek.” Bob Edwards, brit tudós, akinek úttörő munkája lehetővé tette, hogy 1978-ban megszülessen az első lombikbébi, ebben a hónapban kapta meg a Nobel-díjat.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.10.18 05:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Meddig nőhet a testmagasság?

    Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen előállították, a gyógyítás szolgálatában áll. De lehet-e mindenkin segíteni?

    A magas nők hajlamosabbak a rákra

    A magasabb emberek szervezetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rákos megbetegedések, állítja a Lancet Oncology nagy esetszámú tanulmánya, amely a betegségek és a testmagasság közti kapcsolatokat vizsgálta.

    A tiszta ivóvíz és a szappan hiánya még a gyermekek magasságát is befolyásolja

    A tiszta ivóvízhez és szappanhoz való hozzáférés nemcsak javítja a higiéniai körülményeket, de befolyásolhatja a kisgyermekek növekedését is brit kutatók szerint.

    Az első embrionális genetikai szürésen átesett lombikbébi

    Magyarországon is megszületett az első PGD micro-array CGH módszerrel vizsgált lombikbébi.

    Lombikbébi módszer - Egy új teszttel sikeresebb lehet

    A embriók szűrésére kidolgozott új technika alkalmazása jelentősen növeli a lombikbébi (IVF) módszer eredményességét - idézte brit kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja.

    Ki kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat?

    Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének fejlesztésért - jelentette be hétfőn a svéd Karolinska Intézet Stockholmban. Az illetékes bizottság indoklása szerint a brit kutató munkája vezetett el az első "lombikbébi" megszületéséhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.