• Szívproblémákat okozhatnak a gyermekkori daganatok

    Szerző: Medipress

    A daganatos betegségből gyógyult gyermekeknél később nagyobb valószínűséggel jelentkezik valamilyen szívprobléma – állítja egy új tanulmány. A probléma azoknál a betegeknél lépnek fel leggyakrabban, akik kombinált daganatos kezelésben részesültek.

    Holland kutatók 601 olyan gyermeket követtek nyomon átlagosan 15,4 éven át, akik valamennyien daganatos betegségből gyógyultak meg.

    Hirdetés

    Kiderült, hogy a betegek 27 százalékában jelentkeztek tartós szívproblémák, olvasható az Archives of Internal Medicine folyóirat július 26-i számában megjelent cikkben.

    A szívproblémák azoknál a pácienseknél fordultak elő leggyakrabban, akik kombinált daganatos kezelést kaptak. Arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy a betegek neme, illetve két gyógyszer, a ciklofoszfamid és az ifoszfamid növelte-e a rizikót.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A szívműködési rendellenességek 27 százalékos előfordulása riasztóan magas ebben a fiatal korcsoportban" – mondta el Dr. Helena J. Van der Pal, az amszterdami Emma Gyermekkórház és Egyetemi Egészségügyi Központ kutatója, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben. "Ezeknél a betegeknél nagyobb eséllyel alakul ki később klinikai szívelégtelenség."

    "A szívre potenciálisan ártalmas kezelést kapott gyógyult daganatos betegeket akkor is nyomon kell követni, ha nem mutatnak klinikai tüneteket, mert csak így lehet meghatározni azokat, akik a legtöbbet profitálhatnak a szív további funkcióromlását megakadályozó korai kezelésből" – írták a szerzők.

    (medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.08.04 10:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Július végére elkészülhet a nemzeti rákellenes program

    Az Országos Onkológiai Intézet kiemelte, hogy a dokumentum külön fejezetben, hat oldalon tárgyalja az elsődleges megelőzés kérdéseit és a megelőzéssel kapcsolatos teendőket.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

    A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

    A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van? A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.

    Ennyi a születéskor várható élettartam ma Magyarországon

    Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) jelentéséből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.