Gyakoribban a szívproblémák gyógyult daganatos gyerekeknél

Medipress
megjelent:

A daganatos betegségből gyógyult gyermekeknél később nagyobb valószínűséggel jelentkezik valamilyen szívprobléma – állítja egy új tanulmány. A probléma azoknál a betegeknél lépnek fel leggyakrabban, akik kombinált daganatos kezelésben részesültek.

Holland kutatók 601 olyan gyermeket követtek nyomon átlagosan 15,4 éven át, akik valamennyien daganatos betegségből gyógyultak meg. Kiderült, hogy a betegek 27 százalékában jelentkeztek tartós szívproblémák, olvasható az Archives of Internal Medicine folyóirat július 26-i számában megjelent cikkben.

A szívproblémák azoknál a pácienseknél fordultak elő leggyakrabban, akik kombinált daganatos kezelést kaptak. Arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy a betegek neme, illetve két gyógyszer, a ciklofoszfamid és az ifoszfamid növelte-e a rizikót.

"A szívműködési rendellenességek 27 százalékos előfordulása riasztóan magas ebben a fiatal korcsoportban" – mondta el Dr. Helena J. Van der Pal, az amszterdami Emma Gyermekkórház és Egyetemi Egészségügyi Központ kutatója, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben. "Ezeknél a betegeknél nagyobb eséllyel alakul ki később klinikai szívelégtelenség."

"A szívre potenciálisan ártalmas kezelést kapott gyógyult daganatos betegeket akkor is nyomon kell követni, ha nem mutatnak klinikai tüneteket, mert csak így lehet meghatározni azokat, akik a legtöbbet profitálhatnak a szív további funkcióromlását megakadályozó korai kezelésből" – írták a szerzők.

(medipress)

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.