• A csípőtáji túlsúly összefügghet a memóriaproblémákkal

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy tanulmány szerint kapcsolat van az emlékezetkiesés, és a túlsúlyos nők zsírfeleslegének lerakódási helye között.

    Az elhízott idősebb nők nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak memóriaproblémákat, különösen, ha a többletsúly a csípőtájékon rakódik le – állítja egy tanulmány.

    Hirdetés


    Kutatók szerint a lerakódott zsír helye fontos, és a memória szempontjából rosszabb, ha a csípőtájékon rakódik le, mint ha a derékon. Diana R. Kerwin, a Northwestern Orvostudományi Egyetem adjunktusa mintegy 8745, kognitívan normális, 65-79 éves, posztmenopauzás nő adatait vizsgálta. A résztvevők értékelést kaptak az agyműködésükről, kognitív és memóriaállapotukról, válaszolniuk kellett az életmódjukkal és egészségükkel kapcsolatos kérdésekre, illetve megmérték a magasságukat, testsúlyukat, vérnyomásukat és testkerületüket.

    A testtömeg indexet(BMI) a testmagasság és testsúly segítségével számítják ki. Ha ennek értéke 18.5 alatti, az illető sovány, normál testsúlyról 18.5-24.9 BMI esetén beszélhetünk, míg 25 feletti BMI esetén túlsúlyról, 30 feletti érték esetén pedig elhízásról beszélünk.

    A kutatók megfigyelése szerint minden egyes BMI pont növekedéssel a memória teszten 100 pontos csökkenés volt tapasztalható. Ebből az a következtetés vonható le, hogy az elhízás és a magas testtömeg index rossz hatással van a memóriára is.

    Alma vagy körte?

    A csípő tájékon kerekebb nőket körte formájúaknak, míg a derék tájékon elhízottakat alma formájúaknak nevezzük. Kerwin szerint az a tény, hogy a körte formájúaknál nagyobb memóriavesztés tapasztalható, valószínűleg a csípőn vagy derékon lerakódó zsír típusával van kapcsolatban.

    „Az elhízás mindenképpen rossz, de a hatásai a zsírlerakódás helyétől függően változnak” – mondja Kerwin. „A citokinek – a testben uralkodó zsírfajta által felszabadított hormonok, melyek gyulladást okozhatnak – valószínűleg befolyásolják a kognitív képességeket.”

    Tudósok már korábban kimutatták, hogy a különböző fajta zsírok különböző citokineket bocsátanak ki, és eltérő a hatásuk az inzulin rezisztenciára, lipidekre és vérnyomásra.

    Kerwin szerint fontos feladat annak kiderítése, hogy az egyik fajta zsír mennyivel károsabb a másikra, és hogyan befolyásolja az agyműködést. Feltételezése szerint a zsírok hozzájárulnak az Alzheimer –kórral kapcsolatba hozható plakkok kialakulásával, illetve korlátozzák az agy véráramlását. Természetesen a zsírlerakódás helyét nem tudjuk befolyásolni, ám a körte típusúaknál elengedhetetlen, hogy jobban odafigyeljenek a testsúlyukra.

    Alzheimer-kór: férfiak kontra nők

    A kutatók nem tértek ki arra, hogy a tanulmány idősebb nőknél tapasztalt eredményei vajon a férfiakra is igazak-e. Az Alzheimer -kór kialakulásának kockázata másfélszer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Korábbi kutatások azonban kiderítették, hogy az elhízás gyengébb kognitív funkciókkal járt a férfiaknál is.

    A tanulmányt a Journal of American Geriatrics Society július 14.-i száma adta közre.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2010.08.09 10:08, Megjelenés: 2010.08.09 10:08
   • Cikkajánló

    D-vitamin

    D-vitamin

    Támogatott tartalom

    Ilyenkor a legfontosabb a D-vitamin pótlása. Pótolja könnyen, egyszerűen! (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    Tanácsok horgászoknak a koronavírus-járvány idején

    A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása mellett a horgászat mindazonáltal nem tilos és nem is veszélyes.

    A falánkság mint betegség - Prader-Willi-szindróma

    A Prader-Willi-szindrómaként emlegetett betegség egy az egész szervezetet érintő öröklődő kórkép. A pontos kialakulása még nem ismert, de azt tudni lehet, hogy a problémát a 15. kromoszóma apától örökölt felének hibája okozza.

    Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

    Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a betegség kialakulásában, de maga az elhízáshoz vezető út ettől sokkal bonyolultabb tényezőkből áll össze.

    Túlsúly: Vízzel megőrizhető a karcsúság

    Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít fitten tartani a szervezetet, és megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást.

    Ha már nassol, figyeljen oda arra, hogy mit!

    Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Azonban egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

    Éhség ellen elég a sport?

    Aki sokat sportol, annál kevésbé jelentkezik éhségérzet. A vékonyabb nők esetében találóbb az előző kijelentés, a súlyfelesleggel küzdők viszont a sportolás ellenére is érzékelik az éhséget - állítják amerikai tudósok a fitforfun.de internetes portálon megjelent cikkben.

    Génmutáció véd a túlsúlytól

    Német kutatók olyan genetikai mutációt fedeztek fel egerekben, mely megvédi őket az elhízástól és a cukorbetegségtől. Ha ezt a módosult gént emberekben is sikerülne megtalálni, a kutatók új kezelési módszereket fejleszthetnének ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.