A csípőtáji túlsúly összefügghet a memóriaproblémákkal

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy tanulmány szerint kapcsolat van az emlékezetkiesés, és a túlsúlyos nők zsírfeleslegének lerakódási helye között.

Az elhízott idősebb nők nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak memóriaproblémákat, különösen, ha a többletsúly a csípőtájékon rakódik le – állítja egy tanulmány.


Kutatók szerint a lerakódott zsír helye fontos, és a memória szempontjából rosszabb, ha a csípőtájékon rakódik le, mint ha a derékon. Diana R. Kerwin, a Northwestern Orvostudományi Egyetem adjunktusa mintegy 8745, kognitívan normális, 65-79 éves, posztmenopauzás nő adatait vizsgálta. A résztvevők értékelést kaptak az agyműködésükről, kognitív és memóriaállapotukról, válaszolniuk kellett az életmódjukkal és egészségükkel kapcsolatos kérdésekre, illetve megmérték a magasságukat, testsúlyukat, vérnyomásukat és testkerületüket.

A testtömeg indexet(BMI) a testmagasság és testsúly segítségével számítják ki. Ha ennek értéke 18.5 alatti, az illető sovány, normál testsúlyról 18.5-24.9 BMI esetén beszélhetünk, míg 25 feletti BMI esetén túlsúlyról, 30 feletti érték esetén pedig elhízásról beszélünk.

A kutatók megfigyelése szerint minden egyes BMI pont növekedéssel a memória teszten 100 pontos csökkenés volt tapasztalható. Ebből az a következtetés vonható le, hogy az elhízás és a magas testtömeg index rossz hatással van a memóriára is.

Alma vagy körte?

A csípő tájékon kerekebb nőket körte formájúaknak, míg a derék tájékon elhízottakat alma formájúaknak nevezzük. Kerwin szerint az a tény, hogy a körte formájúaknál nagyobb memóriavesztés tapasztalható, valószínűleg a csípőn vagy derékon lerakódó zsír típusával van kapcsolatban.

„Az elhízás mindenképpen rossz, de a hatásai a zsírlerakódás helyétől függően változnak” – mondja Kerwin. „A citokinek – a testben uralkodó zsírfajta által felszabadított hormonok, melyek gyulladást okozhatnak – valószínűleg befolyásolják a kognitív képességeket.”

Tudósok már korábban kimutatták, hogy a különböző fajta zsírok különböző citokineket bocsátanak ki, és eltérő a hatásuk az inzulin rezisztenciára, lipidekre és vérnyomásra.

Kerwin szerint fontos feladat annak kiderítése, hogy az egyik fajta zsír mennyivel károsabb a másikra, és hogyan befolyásolja az agyműködést. Feltételezése szerint a zsírok hozzájárulnak az Alzheimer –kórral kapcsolatba hozható plakkok kialakulásával, illetve korlátozzák az agy véráramlását. Természetesen a zsírlerakódás helyét nem tudjuk befolyásolni, ám a körte típusúaknál elengedhetetlen, hogy jobban odafigyeljenek a testsúlyukra.

Alzheimer-kór: férfiak kontra nők

A kutatók nem tértek ki arra, hogy a tanulmány idősebb nőknél tapasztalt eredményei vajon a férfiakra is igazak-e. Az Alzheimer -kór kialakulásának kockázata másfélszer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Korábbi kutatások azonban kiderítették, hogy az elhízás gyengébb kognitív funkciókkal járt a férfiaknál is.

A tanulmányt a Journal of American Geriatrics Society július 14.-i száma adta közre.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Hogyan kommunikáljuk aggályainkat...

A világon a felnőtt lakosság 39 százaléka túlsúlyos, közülük 13 százalék elhízott. Mivel sajnos 2018 második fele óta Magyarország hivatalosan...

Ha már nassol, figyeljen oda arra...

Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó...

A falánkság mint betegség -...

A Prader-Willi-szindrómaként emlegetett betegség egy az egész szervezetet érintő öröklődő kórkép. A pontos kialakulása még nem ismert, de azt...

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás...

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a...

Túlsúly: Vízzel megőrizhető a...

Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít fitten tartani a szervezetet, és megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.