Fekete szülők hófehér gyereke - Genetikai csoda?

Szerző: MTI

Hófehér bőrű, szőke, kékszemű újszülöttel térhetett haza a kórházból a minap egy londoni család. A keddi brit sajtó által nagy terjedelemben ismertetett esemény különleges mivoltát az adja, hogy a kislány édesapja és édesanyja egyaránt fekete bőrű, és nem tudnak arról, hogy felmenőik között lett volna fehér.

A 44 éves Ben Ihegboro és 35 éves felesége, Angela öt éve települt át Nigériából Nagy-Britanniába. A házaspárnak a Nmachi nevű, három napja született új családtagon kívül még két gyermeke van, egy négyéves kisfiú és egy kétéves kislány, akik szüleik színeit örökölték.

Nmachi azonban - akinek neve a szülők által anyanyelvként használt nigériai nyelvjárásban azt jelenti, hogy "Isten gyönyörűsége" - göndör, sűrű szőke hajjal, fehér bőrrel és kék szemmel jött a világra. Az eset előtt értetlenül álló genetikai szakértők szerint korábbi vegyes házasságokból származó gének nemzedékekkel később is felbukkanhatnak az utódokban, és ez magyarázatot adhatna Nmachi színeire, ám sem Ben, sem Angela nem tud arról, hogy őseik között lettek volna fehérbőrűek.

Bryan Sykes professzor, az Oxfordi Egyetem humángenetikai tanszékének vezetője a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap keddi beszámolója szerint "rendkívülinek" nevezte az eseményt. Sykes professzor szerint hasonló esetek általában olyan populációkban fordulnak elő, amelyekben "jelentős a génkeveredés" - ez jellemzi például az afro-karibi népcsoportokat -, ám Nigériában nagyon kismértékű ez a típusú keveredés.

A vezető szakértő elmondta: mindkét szülő esetében szükség van fehér felmenőkre a világosabb bőrszínt okozó gének továbbadásához. Sykes szerint Nmachi esetében a legvalószínűbb magyarázat valamilyen ismeretlen mutáció. "A genetika törvényei bonyolultak, és sokszor még mindig nem értjük, hogy mi történik" - fogalmazott az oxfordi egyetem professzora.

(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.