• Egy gén növelheti a vesebetegségek kockázatát

    Szerző: MTI

    Egy gén, amely megvédheti az embereket Afrikában az álomkórtól, négyszeresére emeli egyes vesebetegségek kialakulásának kockázatát a fekete amerikaiak körében - állapították meg amerikai és belga kutatók.

    A Science című tudományos magazin legutóbbi számában közölt tanulmány szerzői úgy vélik, megállapításaik magyarázattal szolgálnak arra, hogy miért szenved több fekete vesebetegségekben, mint fehér, egyúttal lehetőséget teremtenek új gyógymódok és megelőző kezelések kidolgozására.

    Hirdetés

    A fekete amerikaiak több mint 30 százaléka hordozza legalább egy kópiában a szóban forgó, kockázatot növelő génkópiát, azok az emberek pedig, akiknél mindkét kópia az adott génváltozatként van jelen, a vesebetegségek tízszeres kockázatával néznek szembe.

    Az APOL1 jelű gén változatait Martin Pollack, a Harvard Egyetem munkatársának vezetésével elemezték az 1 000 Genom elnevezésű nemzetközi projektben összegyűjtött adatbázis segítségével. A kutatók az APOL1 génnek két olyan változatára bukkantak (a G1 és a G2 változatokra), melyek jelenléte két súlyos vesebetegség kockázatát növeli.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A további elemzések feltárták, hogy ezek ugyanazok a genetikai variánsok, melyek az álomkórért felelős parazita elleni emberi immunvédelemben szerepet játszanak" - idézte fel Pollack. Laboratóriumi tesztekkel kimutatták, hogy a G1 és G2 jelű génváltozatok által kódolt fehérje elpusztította a Trypanosoma brucei rhodesiense kórokozót, mely az afrikai álomkórért felelős.

    A vesebetegségek 500 ezer embert érintenek jelenleg az Egyesült Államokban és számuk egyre szaporodik, részben a magas vérnyomással élők növekvő aránya miatt. A fekete amerikaiak körében négyszer gyakrabban fordulnak elő vesebetegségek, mint az európai származású amerikaiak között.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.07.16 16:24
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Az elhízáshoz vezető okok

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.

    A vesebetegségek megelőzése

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

    A vesebetegség és az elhízás kapcsolata

    A Vese Világnap megrendezésére 2017-ben immár tizenkettedik alkalommal kerül sor. A 6 kontinens több mint 100 országában - köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi témája a vesebetegség és az elhízás, jelmondata pedig: Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

    Az életmód nagyobb hatással van a bélrák kockázatára, mint a genetika

    Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a kolorektális daganat (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatára, mint a genetika.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.