Szélütés esetén megbízhatóbb az MRI, mint a CT

MTI
megjelent:

Sokkal jobb a szélütés megállapítására az MRI, mint a CT - szögezi le az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) hétfőn kibocsátott új irányelve.

Mint a szervezet jelezte, a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) a szélütések 83 százalékát mutatta ki, míg a komputeres tomográfia (CT) csak 26 százalékát.

"Miközben a szélütés diagnózisára jelenleg a CT a standard módszer, az akadémia úgy találta, hogy az MRI vizsgálat jobb az isémiás szélütés által okozott károk felismerésében, mint a CT" - közölte nyilatkozatában Peter Schellinger, a németországi Johannes Wesling klinikai központ munkatársa, aki az új irányelveket megfogalmazó szakértői csapatot vezette.

A CT röntgensugarak speciális sorozatát alkalmazza, míg az MRI mágneses mezőket és rádióhullámokat használ az adatok beszerzéséhez, valamint mindkettő számítógépes programokat, hogy megtekinthető, elemezhető képet állítson elő a nyert információkból.

"Az MRI bizonyos típusai segíthetnek annak megállapításában, hogy mennyire súlyosak egyes szélütésfajták. Ugyanezek a szkennerek a korai elváltozások megtalálásában is hasznosak. Ez azért fontos, mert kutatások jelezték, hogy a zavar korai felismerése jobb egészségügyi kilátásokhoz vezet" - magyarázta Schellinger.

A legtöbb szélütés isémiás stroke, amelyet az agyban keletkező vérrög okoz; az érintett páciensek kilátásai sokkal jobbak, ha három órán belül ellátáshoz jutnak. A szélütés másik típusa, az agyvérzés azonban egészen más kezelési módot igényel.

A szélütés tünetei egészen enyhék is lehetnek, például az arc vagy a végtagok hirtelen zsibbadása vagy gyengesége, váratlanul jelentkező zavarodottság, a beszéd vagy a járás zavara, hirtelen fejfájás. Az irányelvet kiadó AAN egy 22 ezer neurológus és idegtudós szakembert összefogó nemzetközi szervezet.

(MTI)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.