Időskori elesés ellen: távollátó szemüveg

Szerző: MTI

Egyszerű és hatásos megoldást javasolnak ausztrál tudósok az időskori utcai elesések kockázatának csökkentésére: bifokális vagy multifokális lencse helyett tegyenek fel szimpla távollátó szemüveget, amikor elmennek otthonról.

Meglehet, a multifokális szemüveg kényelmes, hiszen a távol- és a közellátásban is segít, tanulmányok szerint azonban nagy kockázatnak teszik ki magukat viselőik, ha lakásukból kilépve föl-le lépcsőznek. Ennek pedig az az oka, hogy az ilyen típusú szemüvegekkel romlik a távoli mélységérzékelés, amely az időseknél egyensúlyvesztéshez vezethet.

Az időskori elesés - Hogyan segíthetünk?

Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.
Időskori elesés >>

Az elmélet alátámasztására a sydneyi kutatók csak távollátásra szolgáló szemüveget adtak idősebb embereknek, hogy viseljék, amikor kilépnek az ajtón vagy számukra ismeretlen környékre mennek. A tesztből kiderült, hogy valóban segít a plusz szemüveg - de nem mindenkinek.

"A módszer a hetvenen felüli, otthonukat legalább heti rendszerességgel elhagyó időseknél működött a legjobban. Ebben a csoportban egy év alatt 40 százalékkal csökkent az esések száma" - fejtette ki Stephen Lord professzor, a sydneyi Prince of Wales Orvosi Kutatóintézet munkatársa. Mint hozzáfűzte, a törékeny, bizonytalan állapotú, otthonukból csupán alkalmanként kilépő idős embereknél csak kisebb hasznát látták az új szemüvegnek, sőt előfordult, hogy éppen az lett az esés egyik oka.

A British Medical Journal szerdai számában publikált tanulmány 606 idős, átlagosan 80 éves ember részvételével készült, akik multifokális szemüveget hordtak, és akiknél nagy kockázata volt a véletlen elbotlásnak. A csoport felét megkérték, hogy ha elmennek otthonról, illetve ismeretlen helyen járnak, csak azt a távollátást javító szemüveget viseljék, amelyet biztosítottak számukra.

Azt is elmagyarázták nekik, hogyan csökkenthetik az elesés kockázatát. A kontrollcsoport tagjai szokásaikat követve továbbra is multifokális lencsét használtak, és tanácsokat sem kaptak az esés elkerülésére.

A következő 13 hónapban 350 résztvevő 950 alkalommal botlott el. Az összes esésre kivetítve a házon kívül csak távollátó szemüveget viselőknél 8 százalékkal volt kisebb az esések száma, mint a kontrollcsoport tagjainál. Az otthonukat rendszeresen elhagyók viszont 40 százalékkal kevesebbszer estek el.

A többnyire otthon tartózkodók esetében ellenben jelentősen megugrott a kinti esések száma. Ebből a kutatók azt a következtetést szűrték le, hogy a gyengébb egészségi állapotú időseknél nincs haszna a beavatkozásnak, ám az aktívabb életmódot folytató időseken kimutathatóan segíthet.

(MTI)

Módosítva: 2010.05.27 11:32, Megjelenés: 2010.05.27 11:32
Címkék: Szemüveg, Időskor
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

A leggyakoribb félreértések a...

Összegyűjtöttük a szemmel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, féligazságokat. Igaz-e, ha szemüveget hordunk, tovább romlik a szemünk?...

Mire figyeljünk...

A gyártók egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát a...

A szemüveg tárolása, védelme -...

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk...

Szemüvegviselési problémák - Az...

Nemrég kaptam meg az olvasószemüvegemet, és eléggé idegesít, hogy amikor felveszem, akkor irritálja az orrnyergemet. Mi lehet ennek az oka, vagy csak...

Mikor ajánlott a napszemüveg?

Süt a nap és megkezdődik a szemüvegesek fárasztó rituáléja: napszemüveget elő, hagyományos szemüveget le, napszemüveget feltenni, a hagyományos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.