Teljes kiőrlésű gabona a hosszú élet titka?

Szerző: MTI

Azok a cukorbeteg nők élnek a legtovább, akik a legtöbb teljes őrlésű gabonából készült ételt fogyasztják.

A korszerű táplálkozási tanácsadással egyező eredményű tudományos vizsgálat adatait az Amerikai Szívgyógyász Társaság folyóirata, a Circulation közölte.

Megtalálták a hosszú élet titkát?
Amerikai kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét. Férgeknél, egereknél és az élesztőgombánál bevált a szer. Eredmények az elkövetkező hónapokban várhatók.
Megtalálták a hosszú élet titkát? >>
Az Egyesült Államokban 1976-ban kezdődött az a hosszú távú vizsgálat, amelyben 121 700 ápolónő adta beleegyezését ahhoz, hogy adatait személytelenül, de tudományos célra összegyűjtve fölhasználják. Meian He és munkacsoportja most 7822, felnőttkori cukorbetegségben szenvedő ápolónő 26 éves megfigyelésének eredményeit összegezte. A tanulmány résztvevői rendszeresen adtak részletes, írásos tájékoztatást életmódjukról, étkezésükről és azokról a gyógyszerekről, amelyekkel betegségüket kezelték.

A kutatók pontosan dokumentálták a vizsgálati alanyok egészségének alakulását. A cukorbetegek sorsát a többi, nem cukorbeteg kolléganőéhez hasonlították.

Étkezési szokásaik alapján öt csoportba osztották őket. A kérdőívekben szereplő adatok szerint az első csoportba azok kerültek, akik a legtöbb teljes magot vagy teljes őrlésű gabonaterméket fogyasztották.

Az ápolónők nemcsak azt írták le évtizedeken keresztül, hogy mit ettek, hanem az ételek napi mennyiségét is megadták. A vizsgálók ebből kiszámolták az egyes ennivalók átlagos napi fogyasztását.

Az első csoportba tartozó ápolónők átlag csaknem nyolc grammnyi, teljes gabonának megfelelő magból készült ételt ettek, az ötödik csoport tagjai pedig napi egy grammnál kevesebbet vettek magukhoz. Azok a cukorbetegek, akik a legtöbb, nem finom lisztté őrölt gabonát fogyasztották, szív- és érrendszeri halál szempontjából 35 százalékkal kisebb kockázattal bírtak, tehát tovább élhettek, mint az ötödik csoportba tartozók.

A munkacsoport előző vizsgálata arra utalt, hogy a gabonafélék héjának alkotórészeiben vannak azok a molekulák, amelyek gátolják az érelmeszesedés lényegét jelentő lassú gyulladásos folyamatot. A most közölt eredmények is megerősítették ezt a fontos, további tanulmányokat igénylő fölismerést.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Akár száz évig is élhetnek?

Azok a kisgyerekek, akik most születnek a gazdag országokban, megérhetik a századik születésnapjukat is, ha a mostani tendenciák folytatódnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.