Rákkeltő csomagolások és használati tárgyak

Független Hírügynökség
megjelent:

Rákkeltő és hormonhatású anyagot tartalmaznak a cumisüvegek, üdítőitalos- és ásványvizes palackok, illetve mikrohullámú sütőben használható műanyag edények gyártására használt polikarbonát műanyagok. Forró folyadék, hosszú ideig tárolt víz, illetve a mikrózás és a napsütés hatására biszfenol-A oldódik ki a műanyag tárolóedényekből.

A műanyagokból a bennük tárolt víz, vagy forró folyadék, a napsütés és a mikrózás oldhatja ki a káros anyagot, a biszfenol-A-t. A Kanadában és az Egyesült Államok több tagállamában már 2008-ban betiltott szer uniós használatáról a napokban dönt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság is - derül ki a Levegő Munkacsoport (LM) közleményéből.

A szervezet idén tavasszal kérte az Egészségügyi minisztériumtól a biszfenol felhasználásának korlátozását, különösen a cumisüvegekben, de azt a miniszter elutasította, így az LM az új kormányhoz fordul majd a kéréssel - írja a közlemény.

Biszfenol A (BPA)

A BPA-ról már korábban kiderült, hogy növeli az agyi, valamint az immunrendszerrel és a termékenységgel kapcsolatos rendellenességek kockázatát. Mindemellett számos szívbetegség és a diabétesz is összefüggésbe hozható a BPA káros hatásaival. A BPA a viselkedésre is hatással van

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport munkatársa elmondta: forró folyadék, a bennük hosszú ideig tárolt víz, illetve a mikózás és a napsütés hatására oldódik ki a legtöbb biszfenol ezekből az edényekből. Hozzátette: Dánia, Franciaország és Svédország már jelezte, hogy kivonja a forgalomból a hormonhatású cumisüvegeket, illetve a 3 évesnél kisebb gyermekek számára ilyen hatóanyaggal készült termékeket.

A főleg polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártására használt biszfenol-A-ról kutatások igazolták annak rákkeltő kockázatát, illetve azt, hogy beavatkozik a hormonrendszerbe, így károsítja az emberek szaporodási képességeit, emellett születési és fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat cukorbetegség kialakulásához, koraszüléshez és elhízáshoz is.

A terhes nőkre fokozott kockázatot jelent

A felmérések szerint a vegyi anyag alapvetően a fejlődő szervezetre jelent veszélyt már egészen kis mennyiségben is. Indiában végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a biszfenol-A hatása legalább három nemzedéken keresztül továbbadódik.

Biszfenol-A-t tartalmaznak például étel- és italtároló eszközök, így cumisüvegek, üdítős és ásványvizes palackok, mikrohullámú készülékekhez használatos edények, valamint a fém konzervdobozok, étel- és ital-tárolóedények belső felülete.

Fokozott kockázatot jelent a várandós nőkre, hogy gyakran kezükbe kerülnek hőnyomtatott papírok, például áruházi blokkok, bankkártyás fizetési bizonylatok, melyek a felületükön nagy mennyiségben tartalmaznak Biszfenol A-t - olvasható a közleményben.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.