• A szépség igenis mérhető

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Kanadai tudósok megfejtették a szépség titkát. Elméletük szerint nem az egyénenként változó ízlés dönt arról, hogy egy arcot vonzónak találunk-e vagy sem. A magyarázat tiszta matek: a szemek, illetve a száj és a fülek közötti távolság a magyarázat mindenre.

    „Doktor úr, nem tudná két centivel arrébb tenni a füleimet?” Az elsőre szokatlannak tűnő kérdés a közeljövőben akár valósággá is válhat.

    Hirdetés

    A szépészeti beavatkozások terén új dimenziót nyithat torontói tudósok felfedezése, amely szerint az, hogy valakinek az arcát szépnek találjuk-e, nem a szemlélő egyéni ízlésétől függ, hanem nagyon is az arc gazdájának „arcberendezésétől”.

    Pontosabban fogalmazva: a szemek, illetve a száj és a fülek közötti távolság játssza a főszerepet a vonzerő szempontjából. A kanadai kutatók kísérletükben számos arcot ábrázoló fotót manipuláltak: megváltoztatták a fotón szereplők szájának az orrtól, illetve a fültől való távolságát, ám a beavatkozás a fotóalanyok alapvető arcvonásait nem érintették.

    Mindezek után arra kérték a gyanútlan résztvevőket (akik nem egyeztek meg a fotókon szereplőkkel), hogy egy több fokozatú skála segítségével pontozzák le, mennyire tartják szépnek a képeket látható arcokat. A „pontozóbírók” azokat a fotókat találták a legvonzóbbnak, amelyeken a 36/49-es „arany középút-arány” érvényesült.

    A képek akkor kapták a legtöbb pontot, ha a száj és a szemek közötti távolság az egész arc hosszának pontosan 36 százalékát tette ki (az álltól a homlok tetején, a haj kezdetéig mérve). Vízszintes síkon pedig az számít a legelőnyösebbnek, ha a szemek közötti távolság 46 százaléka a fültől fülig terjedő hossznak.

    „A tanulmány arra is magyarázatot ad, miért is fordulhat elő az, hogy ugyanaz az arc az egyik hajviselettel kifejezetten szép, míg egy másik fazonnal egyáltalán nem vonzó. A frizura ugyanis, még ha a fülek közötti távot nyilvánvalóan nem is befolyásolja, optikailag hozzájárulhat, hogy másképpen lássuk a dolgokat” –magyarázza Kang Lee, a tanulmányt jegyző kutató.

    (WEBBeteg - K. J. forrás: fitforfun.de, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.12.28 16:13, Megjelenés: 2009.12.28 16:13
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Szépségszobrászat - a plasztikai sebészeti beavatkozások

    A plasztikai, rekonstruktív és kozmetikai sebészet tárgykörébe számos olyan műtét tartozik, amelyek célja a normális, vagy a korábbinál előnyösebb külső elérése. Ezek a műtétek speciális szaktudást igényelnek, a beteg bőrének és szöveteinek gondos előzetes vizsgálatát, precíz vágás- és varratvezetési technikákat a későbbi hegesedés minimalizálása érdekében.

    A plasztikai sebész segíthet a testképzavaron?

    A külsőnk elfogadása nem mindig könnyű feladat, sőt, ahogyan azt plasztikai sebészek megfigyelték, sokan kifejezetten egyfajta testképzavar miatt keresik fel őket – sok esetben az orruk átalakításának vágyával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA