Veszélyes az energiaital alkohollal

Szerző: KamaszPanasz

Itt a szilveszteri bulik ideje, sokan szeretnének sokáig, jókedvűen ünnepelni. Nem ritka ilyenkor, hogy az alkoholt energiaitallal keverik, így jogos a kérdés, vajon melyik kevésbé káros: vodka-Red Bull fogyasztása mérsékelten (2-3 ital), rum-kóla fogyasztása, vagy más alkohol és Mountain Dew keverése?


A fent leírt három koktélnak bár különböző ízvilága van, egy valami közös bennük: mindegyik ital tartalmaz koffeint. A három közül a Red Bull-ban található meg a legnagyobb mennyiségű koffein (80mg/adag), a Coca-Cola kevesebb mint a felét, 34mg-ot tartalmaz, a Mountain Dew pedig 55mg-ot. Más szénsavas üditőitalok koffeintartalma jóval ez alá az érték alá eshet, míg más energiaitalokban sokkal több koffein is lehet.

Amikor koffeint keverünk alkohollal, annak számos hatásavan a testre:

  • A koffein úgy működik mint egy stimuláns, az alkohol pedig mint depresszáns.
  • Mindkettő vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogyha keverjük a kettőt, nagyobb eséllyel dehidratálódik a test (és gyakrabban kell majd WC-re menni).
  • Ha dehidratálódik a test, kevésbé hatékonyan tudja feldolgozni az alkoholt, és ez durva másnapossághoz vezethet.
  • A koffein és alkohol keverése továbbá erős negatív hatással lehet a koordinációra, az egyensúlyra és a testhőmérséklet szabályozására.
  • A koffein stimuláló hatása miatt a fogyasztó sokkal éberebb lesz és nagyobb mennyiségű alkoholt is elfogyaszthat, mint normális esetben.
  • A koffein nincs hatással a véralkohol szintre és a fogyasztó csak azután fogja érezni az alkohol hatását, miután a koffein távozott a szervezetéből. Mivel a fent említett italok közül a Red Bull-ban van a legnagyobb mennyiségű koffein, ezért ezek a hatások legerősebben Red Bull fogyasztásakor jönnek elő.

A szénsavas üdítő is veszélyes?

Az üditők nem csak a koffein szintben térnek el a Red Bull-tól, hanem a széndioxid tartalomban is. Az üditők általában több széndioxidot tartalmaznak, mint az energiaitalok. Mivel a szénsav segíti az alkohol felszívódását, ezért a szénsavas üditővel kevert alkoholtól sokkal könnyebben lehet berúgni. Bármelyik kiegészítőt választja az alkohol mellé, ne felejtse el, hogy az energiaitalok és az üditők is 100-200 kalóriát tartalmaznak adagonként, és emellé jön még az alkohol kalóriatartalma.

Megelőzés

Amikor italozásra kerül a sor próbáljon meg minél több vizet inni az alkoholos ital mellett. A nassolás szintén lassíthatja az alkohol felszívódását (bár végül is a test felszívja az alkoholt) és segíthet elkerülni azt, hogy túlterhelje a szervezetét cukorral vagy alkohollal.


Korai lenne még az energiaitalok potenciális hatásait elemezni, mivel csak viszonylag nemrég kerültek a boltok polcaira; több kutatásra van még szükség ezen a területen.

(KamaszPanasz)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Így segíthetik a gyógynövények a pihentető alvást. (x)

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Terhesség és súlyos tévhitek

A terhességről szóló könyvek hajlamosak arra, hogy felkészítsék a kismamákat a legrosszabbakra, így aztán rengeteg nő feleslegesen aggódja végig...

Súlyos egészségkárosodást...

Az energiaitalokat főként a fiatalok fogyasztják nagyon gyakran, ám mostanában egyre többet hallunk ezeknek az italoknak az egészségkárosító, sőt...

Az energiaitalok miatt egyre többen...

Egy felmérés szerint jelentősen növekedett azok száma, akiknek sürgősségi orvosi ellátásra volt szükségük a népszerű, magas koffeintartalmú...

Rosszul lettem az energiaitaltól!...

Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.