Veszélyes az energiaital alkohollal

KamaszPanasz
megjelent:

Itt a szilveszteri bulik ideje, sokan szeretnének sokáig, jókedvűen ünnepelni. Nem ritka ilyenkor, hogy az alkoholt energiaitallal keverik, így jogos a kérdés, vajon melyik kevésbé káros: vodka-Red Bull fogyasztása mérsékelten (2-3 ital), rum-kóla fogyasztása, vagy más alkohol és Mountain Dew keverése?


A fent leírt három koktélnak bár különböző ízvilága van, egy valami közös bennük: mindegyik ital tartalmaz koffeint. A három közül a Red Bull-ban található meg a legnagyobb mennyiségű koffein (80mg/adag), a Coca-Cola kevesebb mint a felét, 34mg-ot tartalmaz, a Mountain Dew pedig 55mg-ot. Más szénsavas üditőitalok koffeintartalma jóval ez alá az érték alá eshet, míg más energiaitalokban sokkal több koffein is lehet.

Amikor koffeint keverünk alkohollal, annak számos hatásavan a testre:

  • A koffein úgy működik mint egy stimuláns, az alkohol pedig mint depresszáns.
  • Mindkettő vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogyha keverjük a kettőt, nagyobb eséllyel dehidratálódik a test (és gyakrabban kell majd WC-re menni).
  • Ha dehidratálódik a test, kevésbé hatékonyan tudja feldolgozni az alkoholt, és ez durva másnapossághoz vezethet.
  • A koffein és alkohol keverése továbbá erős negatív hatással lehet a koordinációra, az egyensúlyra és a testhőmérséklet szabályozására.
  • A koffein stimuláló hatása miatt a fogyasztó sokkal éberebb lesz és nagyobb mennyiségű alkoholt is elfogyaszthat, mint normális esetben.
  • A koffein nincs hatással a véralkohol szintre és a fogyasztó csak azután fogja érezni az alkohol hatását, miután a koffein távozott a szervezetéből. Mivel a fent említett italok közül a Red Bull-ban van a legnagyobb mennyiségű koffein, ezért ezek a hatások legerősebben Red Bull fogyasztásakor jönnek elő.

A szénsavas üdítő is veszélyes?

Az üditők nem csak a koffein szintben térnek el a Red Bull-tól, hanem a széndioxid tartalomban is. Az üditők általában több széndioxidot tartalmaznak, mint az energiaitalok. Mivel a szénsav segíti az alkohol felszívódását, ezért a szénsavas üditővel kevert alkoholtól sokkal könnyebben lehet berúgni. Bármelyik kiegészítőt választja az alkohol mellé, ne felejtse el, hogy az energiaitalok és az üditők is 100-200 kalóriát tartalmaznak adagonként, és emellé jön még az alkohol kalóriatartalma.

Megelőzés

Amikor italozásra kerül a sor próbáljon meg minél több vizet inni az alkoholos ital mellett. A nassolás szintén lassíthatja az alkohol felszívódását (bár végül is a test felszívja az alkoholt) és segíthet elkerülni azt, hogy túlterhelje a szervezetét cukorral vagy alkohollal.


Korai lenne még az energiaitalok potenciális hatásait elemezni, mivel csak viszonylag nemrég kerültek a boltok polcaira; több kutatásra van még szükség ezen a területen.

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.