"Miért nem kívánom az együttlétet?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Mit tegyek, ha már nem kívánom az intim együttlétet? Ötven feletti nő vagyok és a párom jóval fiatalabb..." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

A frigiditásnak lehetnek szervi és lelki okai. A szervi okok ritkábban fordulnakelő, de érdemes kizárni ezeket.

Ide tartoznak a hormonális problémák, a neurológiai, nőgyógyászati betegségek.

Ön tudta?

A szekunder frigiditás csoportjába azon nők tartoznak, akiknek eddigi szexuális élete jó volt, de a szexuális izgalomba kerülési képességüket valamilyen okból elveszítették. Az élet apró gondjaitól kezdve a mélylélektani okokig bezárólag számos eredete lehet ennek a problémának.
Szekunder frigiditás>>

Gyakrabban lelki ok áll a háttérben, ennek tisztázása a körülmények ismerete nélkül nagyon nehéz, hiszen fakadhatnak korábbi sérelmekből, kudarcokból vagy a fiatalabb partnernek való megfelelni akarásból, de oka lehet a stressz, párkapcsolat konfliktus.

Kérdés az is, hogy a partnere hogyan reagál erre a dologra, amennyiben megértően, először vele javasolnék egy tisztázó beszélgetést, ha erre sincs javulás.

A szervi okok kizárása után szexuálpszichológus felkeresését javaslom.

(WEBBeteg/Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

A szexuális élet megromlása

A szexuális élet és ezzel együtt a párkapcsolat, házasság megromlásának négy lépcsőjét különítjük el:

  • Az elsőben a pár (vagy csak az egyik fél) elveszti szexuális érdeklődését a másik iránt, vagyis ritkábban szeretkeznek, és ha mégis, akkor a szex élményben sokkal rosszabb, mint azelőtt volt. A nő mégis eljut a csúcsig.
  • A második fázisban már nem él át orgazmust.
  • A harmadikban már szexuális izgalomra sem képes. Ha ennek ellenére mégis folytatódnak az együttlétek, a nedvesedés hiánya miatt egyre fájdalmasabb lesz a behatolás, és legrosszabb esetben kialakul a
  • negyedik fázis, a vaginizmus, azaz a behatolási képtelensége. Szerencsére az úgynevezett "igazi" frigiditással, amikor a nő soha, senkivel nem érez szexuális izgalmat igen ritkán találkozuk. A másodlagos frigiditás esetében a szexuális zavar "csak" tüneti, igazából az érzelmi oldalt kell rendbe hozni.

Olvasson bővebben a frigiditásról a WEBBetegen>>

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Frigiditás - Testi baj vagy lelki...

A hétköznapi életben a szülész-nőgyógyászt gyakran keresik fel olyan testi panaszokkal, melyek kialakulásának érzelmi és pszichés háttere van...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.