• "Miért nem kívánom az együttlétet?" - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Mit tegyek, ha már nem kívánom az intim együttlétet? Ötven feletti nő vagyok és a párom jóval fiatalabb..." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Hölgyem!

    A frigiditásnak lehetnek szervi és lelki okai. A szervi okok ritkábban fordulnakelő, de érdemes kizárni ezeket.

    Hirdetés

    Ide tartoznak a hormonális problémák, a neurológiai, nőgyógyászati betegségek.

      Ön tudta?


    A szekunder frigiditás csoportjába azon nők tartoznak, akiknek eddigi szexuális élete jó volt, de a szexuális izgalomba kerülési képességüket valamilyen okból elveszítették. Az élet apró gondjaitól kezdve a mélylélektani okokig bezárólag számos eredete lehet ennek a problémának.
    Szekunder frigiditás>>

    Gyakrabban lelki ok áll a háttérben, ennek tisztázása a körülmények ismerete nélkül nagyon nehéz, hiszen fakadhatnak korábbi sérelmekből, kudarcokból vagy a fiatalabb partnernek való megfelelni akarásból, de oka lehet a stressz, párkapcsolat konfliktus.

    Kérdés az is, hogy a partnere hogyan reagál erre a dologra, amennyiben megértően, először vele javasolnék egy tisztázó beszélgetést, ha erre sincs javulás.

    A szervi okok kizárása után szexuálpszichológus felkeresését javaslom.

    (WEBBeteg/Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    A szexuális élet megromlása

    A szexuális élet és ezzel együtt a párkapcsolat, házasság megromlásának négy lépcsőjét különítjük el:

    • Az elsőben a pár (vagy csak az egyik fél) elveszti szexuális érdeklődését a másik iránt, vagyis ritkábban szeretkeznek, és ha mégis, akkor a szex élményben sokkal rosszabb, mint azelőtt volt. A nő mégis eljut a csúcsig.
    • A második fázisban már nem él át orgazmust.
    • A harmadikban már szexuális izgalomra sem képes. Ha ennek ellenére mégis folytatódnak az együttlétek, a nedvesedés hiánya miatt egyre fájdalmasabb lesz a behatolás, és legrosszabb esetben kialakul a
    • negyedik fázis, a vaginizmus, azaz a behatolási képtelensége. Szerencsére az úgynevezett "igazi" frigiditással, amikor a nő soha, senkivel nem érez szexuális izgalmat igen ritkán találkozuk. A másodlagos frigiditás esetében a szexuális zavar "csak" tüneti, igazából az érzelmi oldalt kell rendbe hozni. 

    Olvasson bővebben a frigiditásról a WEBBetegen>>

    Módosítva: 2011.09.04 15:39, Megjelenés: 2011.09.04 15:39
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Egy az Egészség Program - One Health Commission

    Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Frigiditás - Testi baj vagy lelki zavar?

    A hétköznapi életben a szülész-nőgyógyászt gyakran keresik fel olyan testi panaszokkal, melyek kialakulásának érzelmi és pszichés háttere van (pl. szexuális zavarok), vagy épp fordítva: a nőgyógyászati betegség miatt a szexuális élet szenved zavart.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.