Hogyan hat a "szerelmi hormon" a testben?

MTI
megjelent:

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az oxitocin felerősíti a pozitív érzéseket, többek között a szülést megelőzően és a szexuális együttlét során is felszabadul.

A "szerelmi hormonként" ismert oxitocin olyan negatív érzéseket is felerősíthet, mint az irigység, a féltékenység és a kárörvendés - derült ki egy izraeli kutatásból.

"Abból indulunk ki, hogy a hormon szociális érzések kiváltója: ha valaki pozitívan gondolkodik, az oxitocin erősíti a jó érzéseket, ha viszont negatívan, akkor a hormon a negatív érzéseket fokozza" - magyarázta Simone Shamay-Tsoory, a Haifai Egyetem kutatója.

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az oxitocin felerősíti a pozitív érzéseket, többek között a szülést megelőzően és a szexuális együttlét során is felszabadul.

Az oxitocin hatása - fokozza az agressziót

Állatokon végzett kísérletek viszont azt mutatták, hogy a hormon az agresszió fokozódásáért is felelős lehet. Az izraeli kutatás célja éppen ezért annak vizsgálata volt, hogy milyen hatást gyakorol az oxitocin a negatív érzésekre.

A kutatásban részt vevő 56 alany fele először szintetikus formában lélegezte be a hormont, a második alkalommal viszont placebót kapott. A csoport másik felénél pont fordítva történt.

Az önkéntesek ezután vetélkedőn vettek részt, amelynek során pénzt nyerhettek vagy veszíthettek. Azoknál, akik épp belélegezték a hormont, erősebb irigység mutatkozott, amikor ellenfelük nyert, és nagyobb volt kárörvendés, amikor ők maguk diadalmaskodtak.

A játék végeztével azonban már nem mutatkoztak ezek a különbségek - számoltak be a tudósok a Biological Psychiarty című tudományos folyóiratban.

Mi a jó szex titka?

A jó szex nem csak a bonyolult technikán múlik. Hogy növelni tudja az élvezetet a hálószobai játékokban, frissen kell tartania az agyát és a testét egyaránt! A jó szexuális élet egy újabb ok, amiért érdemes egészségesen élni! Szakértők szerint azoknak az embereknek, akik mentálisan és fizikailag is fitten tartják magukat, jobb a szexuális életük, mint azoknak, akik ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkeznek. Mit tehetünk a boldog és kielégítő szexuális életünkért?

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.