• Mit kell tudni a H1N1 oltóanyagról?

    Szerző: MTI

    Az új típusú influenza ellen elegendő és jó minőségű gyógyszer és vakcina áll a lakosság rendelkezésére; őszre hatmillió egységnyi oltóanyagot készítenek, a szert jelenleg tesztelik.

    Az A típusú H1N1 vírus okozta megbetegedés az eddigi leggyorsabban terjedő kór, amely - szakértők szerint - akár kétmilliárd embert is megfertőzhet a világban. Június 11-én a WHO világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát, s a legmagasabb, hatos szintre emelte a készültség szintjét. Magyarországon eddig egy férfi halt meg és 111-en kapták el az új influenzavírus okozta megbetegedést.

    Hirdetés

     Új influenza: 25 év a fertőzöttek átlagéletkora


    25 év az átlagéletkoruk azoknak az európai betegeknek, akik utazás közben fertőződtek meg az újfajta influenza vírusával, és 13 azoké, akik saját, otthoni környezetükben.
    Új influenza: 25 év a fertőzöttek átlagéletkora>>

    A WHO kezdettől fogva támogatta a járvány elleni hatásos vakcina kifejlesztéséhez szükséges folyamatot, amelynek hagyományos útja az, hogy olyan vírust állítanak elő, amelyik hatékonyan szaporodik tojásokban. A vírust tenyészvakcina készítéséhez használják, amelyet aztán gyógyszercégeknek küldenek tesztelésre és gyártásra.

    Magyarországon a pilisborosjenői Omninvest Kft. foglalkozik a gyártással, míg a világban legalább 20 vállalat állít elő influenza elleni oltóanyagot, köztük a Novartis, a Sanofi-Aventis, a GlaxoSmithKline, a Baxter International, az ausztrál CSL, vagy a MedImmune.

    Szakmai elemzők szerint a legnagyobb kihívás a cégek számára, hogy elegendő mennyiségű oltóanyagot állítsanak elő viszonylag korlátozottan rendelkezésre álló antigénből.

     

     Az új influenza tünetei és terjedése


    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

    Az új influenza elleni vakcinagyártás kronológiája

    Május 19-én dél-koreai kutatók bejelentették, hogy előállították - valószínűleg a világon elsőként - az új típusú influenzavírus elleni oltást. Ugyanezen a napon a világ nagy gyógyszergyártó cégei megállapodtak abban, hogy ha az új típusú influenza világméretűvé válik, a szegény országoknak hozzáférhetővé teszik a vírusellenes vakcinát és gyógyszereket.

    Hat nappal később a francia Sanofi Pasteur, a világ egyik vezető oltóanyaggyártója bejelentette, hogy 190 millió dolláros megrendelést kapott az amerikai kormánytól az új influenzavírus elleni vakcina gyártására. 

    Június 15-én a Novartis svájci gyógyszergyártó vállalat - amelynek 289 millió dollárt adott az amerikai kormány az A(H1N1) vakcinafejlesztésre - bejelentette, hogy megkezdte a laboratóriumi- és állatkísérleteket az általa előállított első tétel oltóanyaggal. Egy héttel később a Hualan Biological Engineering elnevezésű kínai vállalat megkezdte a Kínában kifejlesztett első A(H1N1) elleni védőoltás laboratóriumi tesztjeit. A vakcina várhatóan szeptemberben kerül piacra a tizennégy napos laboratóriumi biztonsági teszt, valamint a júliusban indult, két hónaposra tervezett klinikai próbák után. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Júliusban a Protein Sciences elnevezésű amerikai cég 35 millió dolláros (7 milliárd forintos) szerződése birtokában előállította az A(H1N1) influenza elleni vakcina első nagyobb tételét. A tajvani Adimmune Corporation saját A(H1N1) vakcinájával szeptemberre tervezi a klinikai próbák befejeztét, a francia Sanofi Pasteur pedig július végén - augusztus elején  kezdte meg a klinikai teszteket.

    Ugyanekkor Maria-Paule Kieny, a WHO oltóanyag-fejlesztési szolgálatának igazgatója bejelentette, hogy a hatásos vakcina szeptember-októberre készülhet el.  

    Júliusban Ausztráliában is megkezdődtek a világ első humán próbái az új influenza elleni vakcinával.

    Adelaide városában két biotechnológiai cég kezdte meg felnőtt önkéntesek beoltását. A helyi székhelyű Vaxine 300 emberrel indította el a humán vizsgálatokat, a melbourne-i CSL hét hónapig tartó tesztsorozata pedig 240 önkéntessel kezdődött meg.

    A bejelentés szerint világszerte ezek voltak az első, emberen végzett próbák az új influenza elleni vakcinával. Július végén a Baxter amerikai gyógyszervállalat befejezte a "Celvapan A/H1N1" oltóanyag első nagyobb adagjának gyártását. 

    Augusztus elején a Novartis is megkezdte a védőoltások kipróbálását embereken, ugyanígy az influenza elleni oltóanyagok első számú gyártója, a Sanofi-Aventis is megkezdte a kísérleteket.

     

      1 milliárd frank bevétele volt a Tamiflu gyártójának az első félévben


    Az első félévben 1 milliárd svájci frank (179 milliárd forint) bevétele volt a legjobbnak tekintett influenzaellenes gyógyszerből, a Tamifluból a gyártónak, a svájci Roche cégnek. Az év végéig ugyanennyit tervez értékesíteni az óriáscég, közölte csütörtökön Severin Schwann vezérigazgató. 
    Az Egészségügyi Világszervezet két antivirális gyógyszert ajánl a világjárványt okozó új influenza ellen. Ez a Tamiflu kapszula és a brit GlaxoSmithKline gyár Relenza nevű inhalálószere. A Tamiflu a könnyebben alkalmazható, és ezért elterjedtebb. Az első félévi 1 milliárd frankos értékesítés 203 százalékos emelkedést jelent.
    Az első félévben 653 millió svájci frank értékben vásárolták a Tamiflut kormányok és vállalatok, közölte a Roche. Különösen a második negyedévben ugrott meg a kereslet, amikor a kormányok kiegészítő rendeléseket adtak fel tartalékolási céllal, és megnőtt a patikák igénye is.
    A világjárványt okozó új influneza áprilisban ütötte fel a fejét Mexikóban és az Egyesült Államokban. A Roche azt is közölte, hogy 2010-re évi 400 millió dobozra emeli a gyártási kapacitását Tamifluból. A Roche összes termékértékesítése 2009 első félévében 24 milliárd svájci frank volt, és ez 9 százalékos növekedést jelent.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.11 16:48
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

    Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.