Mit kell tudni a H1N1 oltóanyagról?

MTI
megjelent:

Az új típusú influenza ellen elegendő és jó minőségű gyógyszer és vakcina áll a lakosság rendelkezésére; őszre hatmillió egységnyi oltóanyagot készítenek, a szert jelenleg tesztelik.

Az A típusú H1N1 vírus okozta megbetegedés az eddigi leggyorsabban terjedő kór, amely - szakértők szerint - akár kétmilliárd embert is megfertőzhet a világban. Június 11-én a WHO világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát, s a legmagasabb, hatos szintre emelte a készültség szintjét. Magyarországon eddig egy férfi halt meg és 111-en kapták el az új influenzavírus okozta megbetegedést.

Új influenza: 25 év a fertőzöttek átlagéletkora

25 év az átlagéletkoruk azoknak az európai betegeknek, akik utazás közben fertőződtek meg az újfajta influenza vírusával, és 13 azoké, akik saját, otthoni környezetükben.

A WHO kezdettől fogva támogatta a járvány elleni hatásos vakcina kifejlesztéséhez szükséges folyamatot, amelynek hagyományos útja az, hogy olyan vírust állítanak elő, amelyik hatékonyan szaporodik tojásokban. A vírust tenyészvakcina készítéséhez használják, amelyet aztán gyógyszercégeknek küldenek tesztelésre és gyártásra.

Magyarországon a pilisborosjenői Omninvest Kft. foglalkozik a gyártással, míg a világban legalább 20 vállalat állít elő influenza elleni oltóanyagot, köztük a Novartis, a Sanofi-Aventis, a GlaxoSmithKline, a Baxter International, az ausztrál CSL, vagy a MedImmune.

Szakmai elemzők szerint a legnagyobb kihívás a cégek számára, hogy elegendő mennyiségű oltóanyagot állítsanak elő viszonylag korlátozottan rendelkezésre álló antigénből.

Az új influenza elleni vakcinagyártás kronológiája

Május 19-én dél-koreai kutatók bejelentették, hogy előállították - valószínűleg a világon elsőként - az új típusú influenzavírus elleni oltást. Ugyanezen a napon a világ nagy gyógyszergyártó cégei megállapodtak abban, hogy ha az új típusú influenza világméretűvé válik, a szegény országoknak hozzáférhetővé teszik a vírusellenes vakcinát és gyógyszereket.

Hat nappal később a francia Sanofi Pasteur, a világ egyik vezető oltóanyaggyártója bejelentette, hogy 190 millió dolláros megrendelést kapott az amerikai kormánytól az új influenzavírus elleni vakcina gyártására.

Június 15-én a Novartis svájci gyógyszergyártó vállalat - amelynek 289 millió dollárt adott az amerikai kormány az A(H1N1) vakcinafejlesztésre - bejelentette, hogy megkezdte a laboratóriumi- és állatkísérleteket az általa előállított első tétel oltóanyaggal. Egy héttel később a Hualan Biological Engineering elnevezésű kínai vállalat megkezdte a Kínában kifejlesztett első A(H1N1) elleni védőoltás laboratóriumi tesztjeit. A vakcina várhatóan szeptemberben kerül piacra a tizennégy napos laboratóriumi biztonsági teszt, valamint a júliusban indult, két hónaposra tervezett klinikai próbák után.

Júliusban a Protein Sciences elnevezésű amerikai cég 35 millió dolláros (7 milliárd forintos) szerződése birtokában előállította az A(H1N1) influenza elleni vakcina első nagyobb tételét. A tajvani Adimmune Corporation saját A(H1N1) vakcinájával szeptemberre tervezi a klinikai próbák befejeztét, a francia Sanofi Pasteur pedig július végén - augusztus elején kezdte meg a klinikai teszteket.

Ugyanekkor Maria-Paule Kieny, a WHO oltóanyag-fejlesztési szolgálatának igazgatója bejelentette, hogy a hatásos vakcina szeptember-októberre készülhet el.

Júliusban Ausztráliában is megkezdődtek a világ első humán próbái az új influenza elleni vakcinával.

Adelaide városában két biotechnológiai cég kezdte meg felnőtt önkéntesek beoltását. A helyi székhelyű Vaxine 300 emberrel indította el a humán vizsgálatokat, a melbourne-i CSL hét hónapig tartó tesztsorozata pedig 240 önkéntessel kezdődött meg.

A bejelentés szerint világszerte ezek voltak az első, emberen végzett próbák az új influenza elleni vakcinával. Július végén a Baxter amerikai gyógyszervállalat befejezte a "Celvapan A/H1N1" oltóanyag első nagyobb adagjának gyártását.

Augusztus elején a Novartis is megkezdte a védőoltások kipróbálását embereken, ugyanígy az influenza elleni oltóanyagok első számú gyártója, a Sanofi-Aventis is megkezdte a kísérleteket.

1 milliárd frank bevétele volt a Tamiflu gyártójának az első félévben

Az első félévben 1 milliárd svájci frank (179 milliárd forint) bevétele volt a legjobbnak tekintett influenzaellenes gyógyszerből, a Tamifluból a gyártónak, a svájci Roche cégnek. Az év végéig ugyanennyit tervez értékesíteni az óriáscég, közölte csütörtökön Severin Schwann vezérigazgató.
Az Egészségügyi Világszervezet két antivirális gyógyszert ajánl a világjárványt okozó új influenza ellen. Ez a Tamiflu kapszula és a brit GlaxoSmithKline gyár Relenza nevű inhalálószere. A Tamiflu a könnyebben alkalmazható, és ezért elterjedtebb. Az első félévi 1 milliárd frankos értékesítés 203 százalékos emelkedést jelent.
Az első félévben 653 millió svájci frank értékben vásárolták a Tamiflut kormányok és vállalatok, közölte a Roche. Különösen a második negyedévben ugrott meg a kereslet, amikor a kormányok kiegészítő rendeléseket adtak fel tartalékolási céllal, és megnőtt a patikák igénye is.
A világjárványt okozó új influneza áprilisban ütötte fel a fejét Mexikóban és az Egyesült Államokban. A Roche azt is közölte, hogy 2010-re évi 400 millió dobozra emeli a gyártási kapacitását Tamifluból. A Roche összes termékértékesítése 2009 első félévében 24 milliárd svájci frank volt, és ez 9 százalékos növekedést jelent.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.