Egyedi baktériumflórája van mindenkinek? - Kutatás

Független Hírügynökség
megjelent:

A kutatáshoz 9 önkéntes testén 27 ponton vizsgálták a baktériumflórát. Minden kísérleti alanytól 3 hónap alatt 4 alkalommal vettek mintát.

Amerikai tudósok feltérképezték az emberi test különböző részén élő baktériumokat. Kiderült, hogy meglepően nagy az eltérés személyenként és testtájanként. A kutatásról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be a Science Express című tudományos lapra hivatkozva.

A Coloradói Egyetem kutatói szerint eljön az idő, amikor gyógyítás céljára meghatározott testtájakra specifikus mikrobákat fognak beültetni.

A kutatáshoz 9 önkéntes testén 27 ponton vizsgálták a baktériumflórát. Minden kísérleti alanytól 3 hónap alatt 4 alkalommal vettek mintát. Az eltérések nemcsak személyenként voltak váratlanul nagyok, hanem ugyanannál az egyénnél is eltérőek voltak a baktériumok minden vizsgálatkor.

Harc a baktériumok ellen

A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni. Harc a baktériumok ellen

100 billió baktérium a testen és testben

Viszonylag stabil a baktériumflóra összetétele a hónaljban és a talpon, a legkevesebb variáció pedig a szájüregben van. Az egyes testtájakon, mondjuk a homlokon, a fülön, a hajas fejbőrön más-más domináns baktérium található.

Az amerikai kutatók szerint a vizsgálati eredmények izgalmas kérdéseket vetnek fel. Miért van egészséges embereknek ennyire eltérő baktériumflórájuk? Vajon születésünktől fogva mindannyiunknak saját baktériumkészletünk van? Vagy az különbségek az évek múlásával alakulnak ki? De a legfontosabb kérdés, hogy mi a következménye a baktériumflóra eltéréseinek.

Az emberi test felületén vagy belsejében 100 billió (billió) baktérium él, ezek egy része fontos szerepet játszik például az emésztésben vagy az immunrendszerben.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.