Egyedi baktériumflórája van mindenkinek? - Kutatás

Szerző: Független Hírügynökség

A kutatáshoz 9 önkéntes testén 27 ponton vizsgálták a baktériumflórát. Minden kísérleti alanytól 3 hónap alatt 4 alkalommal vettek mintát.

Amerikai tudósok feltérképezték az emberi test különböző részén élő baktériumokat. Kiderült, hogy meglepően nagy az eltérés személyenként és testtájanként.

Harc a baktériumok ellen

A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni.
Harc a baktériumok ellen

A kutatásról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be a Science Express című tudományos lapra hivatkozva.

A Coloradói Egyetem kutatói szerint eljön az idő, amikor gyógyítás céljára meghatározott testtájakra specifikus mikrobákat fognak beültetni.

A kutatáshoz 9 önkéntes testén 27 ponton vizsgálták a baktériumflórát. Minden kísérleti alanytól 3 hónap alatt 4 alkalommal vettek mintát. Az eltérések nemcsak személyenként voltak váratlanul nagyok, hanem ugyanannál az egyénnél is eltérőek voltak a baktériumok minden vizsgálatkor.

100 billió baktérium a testen és testben

Viszonylag stabil a baktériumflóra összetétele a hónaljban és a talpon, a legkevesebb variáció pedig a szájüregben van. Az egyes testtájakon, mondjuk a homlokon, a fülön, a hajas fejbőrön más-más domináns baktérium található.

Az amerikai kutatók szerint a vizsgálati eredmények izgalmas kérdéseket vetnek fel. Miért van egészséges embereknek ennyire eltérő baktériumflórájuk? Vajon születésünktől fogva mindannyiunknak saját baktériumkészletünk van? Vagy az különbségek az évek múlásával alakulnak ki? De a legfontosabb kérdés, hogy mi a következménye a baktériumflóra eltéréseinek.

Az emberi test felületén vagy belsejében 100 billió (billió) baktérium él, ezek egy része fontos szerepet játszik például az emésztésben vagy az immunrendszerben.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.