Rohamosan terjed a járvány Ukrajnában - Mi a helyzet a határ mellett élőkkel?

WEBBeteg összeállítás
megjelent: 2009.11.03.

A záhonyi Forrás Gyógyszertár vezetője Gere Sándor a Független Hírügynökségnek elmondta: pénteken még visszafogott volt a patika forgalma, de hétfőn reggel már "felbolydult méhkassá" vált a gyógyszertár.

Sok fehérgyarmati lakos is be akarja magát oltatni az újinfluenza vírus ellen, legalábbis a helyi Rozsnyay patikában hétfő reggel számos érdeklődő telefont kaptak.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről

A gyógyszertár vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: az érdeklődőknek elmondták, hogy csak receptre adhatják ki a vakcinát, úgy hogy valószínűleg hétfőn sokan keresik fel a háziorvosukat és várhatóan délután jönnek majd el megvenni az oltóanyagot.

Az ukán határ melletti város patikájában azt is elmondták: megnőtt a forgalmuk péntek óta, amióta tudni lehet az ukrán influenza járványról.

A határ túloldaláról érkezők főleg szájmaszkot, Béres cseppet és C vitamint keresnek. Érdeklődnek a magyar oltóanyag iránt is, de nekik nem lehet eladni a hazai vakcinából.

Még nem kapható a vakcina bizonyos patikákban

A szintén az ukrán határ közelében lévő vásárosnaményi Kőszírt Gyógyszertárban hasonló tapasztalatokról számoltak be: pénteken és szombaton az Ukrajnából érkezők felvásárolták a patika teljes, 300-400 darabból álló szájmaszk készletét.

Igazolt H1N1 esetek Ukrajnában

Ukrajnában eddig 22 esetben igazolták hivatalosan a H1N1 vírus által okozott megbetegedést – közölte hétfőn az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese. Vaszil Lazorisinyec kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően, ha valamely régióban akárcsak egy újinfluenzás megbetegedést regisztrálnak, akkor az adott térség minden heveny légúti fertőzésben vagy influenzában megbetegedett lakosát egységes protokoll szerint kezelik. Az egészségügyi minisztérium hétfő déli adatai szerint Ukrajnában eddig 67-en haltak meg heveny légúti fertőzésben és influenzában, a hivatalosan regisztrált betegek száma elérte a 255 ezret, közülük 15 ezret kórházban kezelnek, 170 beteg állapota súlyos.

Itt is megnőtt az érdeklődés a pénzért vásárolható oltóanyag iránt, de mint a patika vezetője elmondta: egyelőre náluk még nem kapható a vakcina.

Hozzátette: az Ukrajnából érkezők ráadásul nem is kaphatnának a vakcinából, mivel azt csak európai uniós receptre adhatnák ki. A záhonyi Forrás Gyógyszertár vezetője Gere Sándor a Független Hírügynökségnek elmondta: pénteken még visszafogott volt a patika forgalma, de hétfőn reggel már "felbolydult méhkassá" vált a gyógyszertár.

A Kárpátaljáról érkezők itt is szájmaszkot, C vitamint, Béres cseppet, gumikesztyűt, fertőtlenítő szereket vásárolnak.

Magyar oltóanyagot és antivirális szereket is vennének, azonban ezeket csak uniós receptre lehet kiváltani, így abból nem tudnak nekik adni. Már csak azért sem, mert mint a patikavezető közölte: a vakcinából érdeklődés hiánya miatt nem rendeltek.

Hozzátette: eddig azért sem rendeltek a H1N1 elleni oltóanyagból, mert nem egyesével, hanem csak 20-as kiszerelésben lehet beszerezni.

Kárpátalján hétfőre meghaladta a hétezret azoknak a betegeknek a száma, akik heveny felső légúti fertőzéssel és influenzás tünetekkel fordultak orvoshoz, az elmúlt nap folyamán közel kétezerrel nőtt a betegek száma a régióban.

Hétezer megbetegedés Kárpátalján

A tüdőgyulladás tünetei
A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul.
A tüdőgyulladás tünetei

A kárpátaljai egészségügyi főosztály legfrissebb adatai szerint a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében 7,1 ezer a heveny felső légúti fertőzésben és influenzában megbetegedettek száma, akik közül 345-öt kezelnek kórházakban. Vasárnap 1754 új beteg fordult orvoshoz a régióban – áll a közleményben.

A jelentés szerint a regisztrált betegek között 1,8 ezer az iskoláskorúnál fiatalabb, és 2,4 ezer az iskoláskorú gyerek. Kárpátalján jelenleg 56,3 a 10 ezer főre számított megbetegedési arányszám.

Éjjel megérkezett Szlovákiából Ungvárra egy 100 ezer védőmaszkból álló segélyszállítmány, és ugyanennyi maszkot továbbszállítottak Lembergbe (Lviv).

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

Az ukrán egészségügyi hatóságok Kárpátaljának is juttatnak abból a 300 ezer adagból álló, új típusú influenza elleni oltóanyag-szállítmányból, amelyet éjszaka vittek Kijevbe repülőgéppel Svájcból.

Julija Timosenko miniszterelnök ígérete szerint a Tamiflu vakcinát még hétfőn leszállítják a karantén alá helyezett ukrajnai megyéknek.

Az oltóanyagot – az üzérkedés megakadályozása érdekében – nem gyógyszertárak, hanem kizárólag kórházak kapják és ingyen oltják be vele a pácienseket – közölte a kormányfő.

Ukrajnában hétfő reggelre elérte a 64-et a járvány halálos áldozatainak száma – jelentette be Kijevben Olekszandr Turcsinov ukrán első miniszterelnök-helyettes, aki hozzátette, hogy az országban 191 ezer beteget tartanak nyilván, s 7,5 ezer személyt kórházban kezelnek.

Ukrajna svájci gyógyszert vett 2,5 millió dollárért

Ukrajna 2,5 millió dollárért (mintegy 466 millió forint) vásárolt Tamiflu gyógyszert Svájcban az új influenza elleni harcra - közölte a kormány hétfőn, egy nappal azután, hogy Viktor Juscsenko elnök a nemzetközi közösségtől kért segítséget az ukrajnai influenzajárvány elleni küzdelemhez. A szállítmány hétfőre virradó éjjel érkezett Ukrajnába, s a repülőtéri átvételnél személyesen jelen lévő Julija Timosenko kormányfő elmondta, hogy immár 650 ezer adag ilyen vírus elleni készítmény van az országban, ami két-háromszorosan meghaladja a várható szükségletet. "Két-háromszoros tartalékunk lesz, de a spekuláció elkerülése céljából a készítmény nem a gyógyszertárakba kerül, kizárólag a kórházakba juttatják el" - jelentette ki.
Szavai szerint a mostani szállítmány 300 ezer adag Tamiflu gyógyszert tartalmaz, amelyet adagonként 8,5 dollárért (közel 1600 forint) szereztek be, s kormánya tervezi még egy ugyanilyen szállítmány beszerzését. Megjegyezte, hogy egyes gyógyszertárakban jelenleg ennek az árnak a tízszereséért árulják a Tamiflu egy adagját.
Hozzátette: követelni fogja "a főügyészségtől és a belügyminisztériumtól, hogy kezdeményezzenek büntetőeljárást a szóban forgó magán gyógyszertárak ellen". Vasárnapi híradások szerint Ukrajnában 190 ezren betegedtek meg influenzában vagy heveny légúti fertőzésben, a betegeknek majdnem a fele gyerek.
Az ülés után Timosenko bejelentette: három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák az utazásokat. Azt is elmondta, hogy kormánya 62,5 millió dollárt szabadított fel gyógyszerek és egészségügyi felszerelések beszerzésére, s a közeli napokban 17 speciális laboratóriumot vásárol a vírus azonosítására.
Az Európában egyedülállóan drasztikus intézkedéseket az elnökválasztási kampány kellős közepén hozta az ukrán kormány. A január 17-i választáson indul a leköszönő elnök, a kormányfő és az ellenzéki Viktor Janukovics volt kormányfő is. Mindhárman lemondták a következő napokra tervezett választási gyűléseiket.

(WEBBeteg/Független Hírügynökség/MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Új influenza - Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés - Tényszerűen

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

H1N1 vakcina - Mit ír a betegtájékoztató?

A Fluval P szuszpenziós injekció betegtájékoztatója. A H1N1 elleni oltóanyag teljeskörű betegtájékoztatóját az Országos Gyógyszerészeti...

Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.