A pénz, vagy az elismerés motivál?

Oxygen Medical
megjelent:

A pozitív visszajelzések jobb teljesítményre sarkallnak, az építő kritika fejlődésünket segíti. Visszajelzésekre tehát szükségünk van. Kérdés, hogy mi ösztönöz nagyobb teljesítményre: a pénz, vagy az elismerés?

Motiváció: olyan belső állapot, amely cselekvésre ösztönöz

Az átlagos heti munkaidő 40 óra, de bizonyos feladatkörökben nem ritka az akár 60 órából álló munkahét sem. Időnk nagy részét tehát munkával töltjük és nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat, vagy azon szerencsések táborába tartozunk, akik számára munkájuk egyben a hobbijuk is.

Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet.-mondja dr. Kocsi Anikó pszichoterapeuta. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá.

A legalapvetőbb szükséglet: a pénz

Lehet az alapbér, bónusz, vagy egyéb juttatás, de valójában ez biztosítja megélhetésünket: ezekből fizetjük a számlákat, ruházkodunk, bevásárolunk és szórakozunk. A pénz nélkülözhetetlen a legalapvetőbb szükségleteink kielégítéséhez, ezt jól szemlélteti az Abraham Maslow, amerikai pszichológus által kidolgozott Maslow-piramis, vagy másnéven Maslow-szükséglet hierarchia is, melynek egyes elemeit most a munkahelyi körülmények és feltételek vonatkozásában mutatjuk be:

  • Önmegvalósítás: továbbképzés lehetősége, döntési felelősség, önállóság
  • Elismerés igénye: karrier lehetőség, teljesítmény prémium, egyéb juttatások
  • Közösséghez tartozás igénye: jó munkahelyi légkör, jó vezető-beosztott kapcsolat
  • Biztonsági szükségletek: biztos munkahely, orvosi ellátás, stb.
  • Fiziológiai szükségletek: fizetés

Az elmélet szerint, ha bármelyik szinten kimarad a szükséglet kielégítése, elakad a motiváció, a személy megreked azon a szinten, ahol még kielégületlenek szükségletei. Megfelelő fizetés és anyagi biztonság tehát alapfeltétele a magasabb célok elérésének.

A csendes gyilkos: a munkahelyi túlhajszoltság

Japánban évente sok ezer ember dolgozza magát halálra - szó szerint. A japánok már külön szót is találtak a jelenségre: "karosi" - a túlórázás miatti halál. Rendőrségi adatok szerint 2007-ben 2.200 ember követett el öngyilkosságot a munkahelyi túlhajszoltság miatt.
Mennyit túlóráznak a dolgozók?

Fontos az elismerés

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatási eredményei alapján a vezetők feltételezésével szemben az alkalmazottak mégsem a pénzt tartották a legösztönzőbbnek, többségük a felettesük rájuk irányuló figyelmét jelölte meg elsődleges motiváló tényezőként. Dr. Bob Nelson, a munkavállaló jutalmazásának és motiválásának szakértője szerint is a dolgozók első sorban elismerést várnak feletteseiktől. A szakértő szerint ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a következők is szükségesek:

  • a feladatkörtől függő döntési helyzet, a felelősség tisztázása
  • mérhető eredmények és a teljesítmény elismerése
  • közös megbeszélések
  • a fejlődés lehetősége:oktatás és tréning, karrier lehetőség
  • a vezetőségtől a munkavállalók többsége pontosan közölt elvárásokat és visszajelzéseket vár

Az elismerés iránti igény rendszerint nemtől és egyéntől függően különböző mértékben és formában jelentkezik.-magyarázza dr. Kocsi Anikó. A munkahelyen a visszajelzés rendszerint teljesítményértékelés formájában valósul meg. Fontos, hogy a pozitív és a negatív tulajdonságokat, az erősségeket és hiányosságokat egyaránt hangsúlyozzuk, s így teremtsünk lehetőséget a változásra, a fejlődésre.

Önmotiváció

A motiváció nem tart örökké. Az új munkakörhöz kapcsolódó feladatok elvégzésekor érzett kezdeti lelkesedés az idő múlásával rendszerint alábbhagy, s csakúgy, mint életünk legtöbb területén munkánkban is folyamatosan új célokat kell kitűznünk magunk elé. Az elismerést nem csak környezetünktől kell várnunk, meg kell teremtenünk azokat a lehetőségeket, melyekkel önmagunkat is motiválhatjuk.

  • Munkánkat változatosabbá tehetjük, ha a különböző feladatokat felváltva végezzük.
  • Tervezzük meg előre a következő egy órában milyen feladatokat végzünk el. Az is sikerélményt okozhat, ha egy-egy részfeladatot rövidebb idő alatt fejezünk be.
  • Növelheti önbizalmunkat, ha új célokat tűzünk ki magunk elé. Végezzünk el egy tanfolyamot, amellyel még a ranglétrán is előre léphetünk.
  • A motiváció növeléséért sokat tehetünk önbizalmunk fejlesztésével is. Legyünk tisztában saját értékeinkkel, így az elmaradt visszajelzéseket és az elismerés hiányát is könnyebben feldolgozzuk.
  • Az új célok kitűzését nem csak a munka, de a szabadidő terén is gyakoroljuk. Válasszunk új hobbit, kezdjünk sportolni, járjunk baráti társaságba. A munkaidőn kívül szerzett élmények nem csak kikapcsolnak, de segítségükkel nagyobb kedvvel végezzük majd kötelező feladatainkat is.
Hol kezdődik a munkamánia?
Mai értelemben a munkamánia leírása: olyan függőségi állapot, amelyben a munka drogként funkcionál, az élet egyetlen értelmévé válik, ezáltal háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat.
Tünetek és teszt

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.