A csendes gyilkos - a munkahelyi túlhajszoltság

Szerző: Független Hírügynökség

Japánban évente sok ezer ember dolgozza magát halálra - szó szerint. A japánok már külön szót is találtak a jelenségre: "karosi" - a túlórázás miatti halál.

A vezető japán szakszervezet, a Rengo által tavaly októberben végeztetett felmérés szerint a dolgozók 53 százaléka érzi úgy, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb sztressznek van kitéve a munkahelyén. Rendőrségi adatok szerint 2007-ben 2.200 ember követett el öngyilkosságot a munkahelyi túlhajszoltság miatt.

Kavahito Hirosi, a karosiáldozatok hozzátartozóinak kártérítési pereire szakosodott ügyvéd úgy becsüli, hogy 2007-ben 10 ezer japán kaphatott szívrohamot vagy agyvérzést a munkahelyi túlhajszoltság miatt. De a hozzátartozók csak az esetek 10 százalékában tesznek bejelentést a hatóságoknál vagy a vállalatnál a hosszú ügyintézés és a csekély kilátások miatt.

A kártérítési igények 58 százalékát utasították el a vállalatok 2007-ben. De már ez is nagy haladás, mert 20 évvel ezelőtt még az ilyen kérvények 95 százalékát dobták vissza.

Még tabunak számít

Tocsigi régióban 2007 májusában egy építésvezető öngyilkos lett, miután fél éven át heti 65-70 órát dolgozott, és már lelkileg és fizikailag is belebetegedett a munkába. A hatóságok munkahelyi balesetnek nyilvánították az esetet, és az özvegy évi 3 millió jen (7 millió forint) kárpótlást kap.

De a hasonló esetek japánban tabunak számítanak. A kormány már foglalkozik ugyan a karosi problémájával, de csak kevés hozzátartozó mer az elhunyt vállalatához fordulni. A munkáltatók a dolgozó lelki állapotát magánügynek tekintik. A vállalatok felénél semmiféle intézkedést sem hoznak a munkahelyi stressz enyhítésére.

Törvény szerint Japánban is heti 40 óra a munkaidő, de a munkavállalók 25 százaléka több mint 50 órát, 10 százaléka pedig 60 óránál is többet dolgozik.

A karosi a 90-es évek eleje óta lett nagy probléma, amikor összeomlott a második világháború utáni japán gazdasági csoda. A dolgozókra azóta egyre nagyobb nyomás nehezedik. A legújabb világméretű gazdasági recesszió pedig csak ronthat a helyzeten.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Lelkileg is készüljünk a baba...

Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a családi kapcsolatokat, de nagyobb fokú alkalmazkodást is követel mindenkitől.

Relaxáció a hétköznapokban - Az...

Mi ez a módszer? Kik számára ajánlott és kiknek nem? Hogyan és mennyi idő alatt sajátítható el? Hogyan néz ki a gyakorlatban? Mit nyerhetünk vele...

A hörcsög-modell: stressz és...

Az aranyhörcsöghöz hasonlóan stressz hatására sok ember mértéktelen mennyiségű élelmet fogyaszt, és meghízik. Tudósok felfedezték, hogy ez a...

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják...

A stressz következményei

A stressz nem egyszerűen nem tesz jót, hanem számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz, amely számos pszichés...

A menedzserbetegség

A menedzserbetegség lényege a krónikus stressz fennállása, a krónikus stressz ellen való cselekvőképesség csökkenése. Ez két okból kifolyólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.