• A csendes gyilkos - a munkahelyi túlhajszoltság

    Szerző: Független Hírügynökség

    Japánban évente sok ezer ember dolgozza magát halálra - szó szerint. A japánok már külön szót is találtak a jelenségre: "karosi" - a túlórázás miatti halál.

    A vezető japán szakszervezet, a Rengo által tavaly októberben végeztetett felmérés szerint a dolgozók 53 százaléka érzi úgy, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb sztressznek van kitéve a munkahelyén. Rendőrségi adatok szerint 2007-ben 2.200 ember követett el öngyilkosságot a munkahelyi túlhajszoltság miatt.

    Hirdetés

    Kavahito Hirosi, a karosiáldozatok hozzátartozóinak kártérítési pereire szakosodott ügyvéd úgy becsüli, hogy 2007-ben 10 ezer japán kaphatott szívrohamot vagy agyvérzést a munkahelyi túlhajszoltság miatt. De a hozzátartozók csak az esetek 10 százalékában tesznek bejelentést a hatóságoknál vagy a vállalatnál a hosszú ügyintézés és a csekély kilátások miatt.

    A kártérítési igények 58 százalékát utasították el a vállalatok 2007-ben. De már ez is nagy haladás, mert 20 évvel ezelőtt még az ilyen kérvények 95 százalékát dobták vissza.

    Még tabunak számít

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tocsigi régióban 2007 májusában egy építésvezető öngyilkos lett, miután fél éven át heti 65-70 órát dolgozott, és már lelkileg és fizikailag is belebetegedett a munkába. A hatóságok munkahelyi balesetnek nyilvánították az esetet, és az özvegy évi 3 millió jen (7 millió forint) kárpótlást kap.

    De a hasonló esetek japánban tabunak számítanak. A kormány már foglalkozik ugyan a karosi problémájával, de csak kevés hozzátartozó mer az elhunyt vállalatához fordulni. A munkáltatók a dolgozó lelki állapotát magánügynek tekintik. A vállalatok felénél semmiféle intézkedést sem hoznak a munkahelyi stressz enyhítésére.

    Törvény szerint Japánban is heti 40 óra a munkaidő, de a munkavállalók 25 százaléka több mint 50 órát, 10 százaléka pedig 60 óránál is többet dolgozik.

    A karosi a 90-es évek eleje óta lett nagy probléma, amikor összeomlott a második világháború utáni japán gazdasági csoda. A dolgozókra azóta egyre nagyobb nyomás nehezedik. A legújabb világméretű gazdasági recesszió pedig csak ronthat a helyzeten.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.12 14:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Ezt idézheti elő napjaink népbetegsége: a stressz

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.