Herpesz van a nemi szervemen, használjon óvszert a partnerem?

WEBBeteg
megjelent:

Nemrégiben kiderült, hogy genitális herpeszem van. Csak óvszerrel létesíthetek aktust, vagy van olyan gyógyszer vagy készítmény, amitől tünetmentessé lehet válni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A panasza mindenképpen orvosi segítséget igényel. A herpesz a hólyagváladékkal fertőz, ez az érintett testfelszínről átkerülhet partnerére, azonban akár óvszer használata mellett is potenciálisan megfertőzheti partnerét a hólyagváladék.

Terjed-e ajkakról a nemi szervekre?
Igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől? Bővebben a herpesz terjedéséről - Az orvos válaszol

Ez akkor lehetséges, ha a nemi szerv környékén is van tünet, hisz ezt a testtájat nem fedi óvszer, ennek ellenére óvszer használata javasolt.

A herpeszvírus az első fertőzést követően a szervezetben marad, az immunrendszer gyengülése, stressz stb. hatására az idegdúcokból a bőrbe vándorolnak a vírusok és ismételten tüneteket okozhatnak.

Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)
A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes simplex 1-es típusa (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2) egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A herpes genitalis (nemi herpesz) kezelése

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, háziorvos)

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.