• Kórházi fertőzések - Sok beteg halálát okozzák

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egyre gyakoribb kórházi clostridiumfertőzéseket nem a rossz higiéné okozza, hanem a baktérium genetikai módosulása, állapították meg brit tudósok. Erről a BBC brit közszolgálati portálon olvasható cikk a Genome Biology című orvosi lapban megjelent tanulmány alapján.

    A kutatók régebbi törzsekkel hasonlították össze azt a baktériumtörzset, amely a 2003-as fertőzést okozta a Stoke Mandeville-i kórházban, amely Európa egyik legnagyobb gyógyintézete. Azt találták, hogy az új baktériumnak nagyobb a megbetegítő képessége, és súlyosabb tüneteket okoz.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Clostridium difficile vagy CDF baktérium megtalálható az egészséges felnőttek 3 és a csecsemők 66 százalékának bélrendszerében. Egészségeseknél csak ritkán okoz betegséget. De amikor a normál bélflóra, vagyis a bélben élő különféle baktériumok egyensúlya megbomlik, akkor a CDF túlszaporodhat. Ilyesmi akkor következhet be például, ha túl sok antibiotikum használat miatt elpusztulnak a bélben a hasznos baktériumok. A CDF-fertőzés súlyos hasmenést okozhat, amely sokszor halálhoz vezet.

    A kutatók megállapítása szerint az elmúlt 5 évben a CDF baktériumnak nagyon virulens törzscsoportja alakult ki, amely súlyosabb hasmenést okoz, és a betegség gyakrabban végződik halállal. A baktériumoknak ugyanis új génjeik lettek, amelyek révén ellenállóbbakká váltak, és könnyebben szaporodnak, így súlyosabb megbetegedést okoznak.

    A Stoke Mandeville-i kórházban a 2003-as és 2006-os costridiumjárvány 35 páciens halálát okozta.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.28 19:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.